Следвайте ни

Производители на яйца от Пловдивско: Избиха ни 174 000 здрави кокошки

В обекта не са спазени мерките за биосигурност, твърдят от БАБХ

viber icon

 

174 000 здрави кокошки носачки бяха умъртвени в птицеферма в асеновградското село Моминско, която е втората по големина в страната. За това алармираха от фирма ЕТ „Андип-92 ​- Андрей Павлов - Адреана Павлова“, собственик на стопанството. 

Както „Марица“ писа, в началото на юни в едно от халетата с 28 531 птици на възраст 51 седмици бе открито ново огнище на инфлуенца тип А. То е осмото в страната от началото на 2020 година, като 7 от случаите са в област Пловдив и 1 в Кърджалийско. В рамките на година птицефермата в Асеновград за трети път е заразена от заболяването.

В писмо до медиите от фирмата съобщават следното: „През последния месец срещнахме явна злоумишленост от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие. 

Решението на Агенцията рязко се промени, без писмени мотиви и становище

 Предприеха друг подход, а именно - унищожаването на 174 000 здрави птици. Видяхме действия на институция, която се изменя рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание. В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби. 

Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой не ни издаде дори протокол

 В предприятието няма птичи грип. Ликвидираме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. В рамките на месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно“, питат в писмото от „Андип-92“.

От БАБХ коментират, че след умъртвяването на 75 000 птици в началото на юни са избити останалите 174 хиляди кокошки носачки, унищожени са и около 4 000 000 яйца. Мотивът е, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност. От контролния орган уточняват, че съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Миналата година фирмата бе компенсирана от над 5 млн. лв. за умъртвяването на птиците. Предстои обезщетение и за тази.

Създател на яйцефермата е Андрей Павлов, който е основател и на футболната школа „Ботев 2002“ 

в Пловдив. Преди 6 години почина при злощастен инцидент. Приживе бе собственик на култовия ресторант „Малкия новотел“, който отдавна не работи.  Малко преди да почине, Павлов ​пусна в производство яйца, обогатени с витамините Е, А и с Омега-3 киселини. След кончината му съпругата и трите им деца продължиха бизнеса. 

Заразата се пренесла от Кърджали с кори за яйца

Птичият грип в асеновградската ферма е пренесен със заразени кори за яйца от птицеферма в Кърджалийско, където напролет също  бе установена инфлуенца по птиците. Това са предположенията от анализ от епизоотологичното проучване в община Перперек. Говори се, че лек автомобил с пловдивска регистрация, който доставял корите за яйца във фермата, циркулирал между останалите ферми в региона на Пловдив и Раковски, където тази година бе открито първото огнище на птичи грип в страната. Това потвърди и директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) проф. Георги Георгиев.

Според проучванията от ЦОРХВ намират връзка между вируса, открит във фермата в Асеновград и фермата за кокошки в Кърджали. Данните показват също, че вирусите от предишната епизоотична вълна на инфлуенца А в България от периода 2017-2020 г. все още циркулират в нашите ферми и че те не са били уловени от съществуващата и изпълнявана в момента програма за надзор и самоконтрол в нашите ферми, допълват още от ЦОРХВ. Поради тази причина България не може да влезе в списъка на държави, свободни от птичи грип.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (4)

Пенчев

Пенчев

07.07.2020 | 11:57

Е, нищо, де. Оная кокошка Каназиркина ще ви снесе нови яйца и ще ви измъти пилци!

Отговори
1 0
Батко

Батко

07.07.2020 | 10:35

БАБХ е бухалка на мафията.

Отговори
2 0
Зойке, Зойке...

Зойке, Зойке...

07.07.2020 | 10:04

Кой какво ще изгради не знам, знам само, че ти си имОнизирана срещу грамотност.

Отговори
3 0
Зоя

Зоя

07.07.2020 | 09:25

По голям торанин от човека няма. Може това да е една от причините, да се прехвърля на хората, все някой трябва да изгради имонитет.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?