49

Сиромашкото лято си отиде, зимата идва у нас и в Европа

Последните дни на месец ноември ще покажат зимен характер на много места в страната. В Пловдив и региона дневните температури постепенно ще падат, като най-високата ще бъде 7 градуса. През нощта и рано сутрин живакът ще отчита отрицателни стойности, което предполага образуване на слани. 

Агрометеорологичните условия ще удължат вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата ще преобладава фаза "трети лист", прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. На места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната при засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава начало на фаза на братене. При по-късно засетите, в края на второто десетдневие на ноември, есенници ще протича фаза "поникване".

Декември 2023 година ще бъде типичен зимен месец, който ще  предложи сериозни мъгли. Прието е метеорологичната зима да започва на 1 декември, а астрономическата - на 21 декември. Първите по-сериозни снегове ще паднат между 5 и 8 декември. Очакват се около 26 облачни дни през месеца, като слънчевото греене ще бъде около 55-70 часа. Астрономическата прогноза за декември показва, че през този период дните ще бъдат най-къси. На 1 декември денят ще продължи 9 часа и 17 минути. Най-късият ден от годината ще бъде на 21 декември 2023 г., когато денят ще има продължителност от 9 часа и 2 минути. След тази дата ще започне увеличаване на дневната светлина.

През първата десетдневка се прогнозира дъждовно време, съпроводено от снеговалежи в по-високите западни райони. В южните райони на България и в района на Черноморието валежите ще бъдат само от дъжд. След 9 декември ще проникне студен въздух в страната и температурите ще продължат да падат. Очакват се снеговалежи около 24 декември и в края на месеца. Температурите ще се понижават от минус 11 до минус 13 градуса.

За Коледа се прогнозират силни снеговалежи, особено в по-високите райони, най-изразени в Западна България. Най-високите температури през декември 2023 година ще се движат между 4 и 8 градуса, а най-ниските ще бъдат от минус 11 до минус 16 градуса. Снежната покривка по планините ще е подходяща за ски. Ще има значителни количества сняг на много места в страната.

По данни на meteobalkans.com за Европа се прогнозира слаб снеговалеж през декември. По-голямата част от континента се очаква да има по-малко снеговалежи от нормалното, с изключение на части от Централна Европа и Скандинавия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?