Следвайте ни

Шокова терапия събужда семената от тиквички

viber icon

Кълняемостта характеризира жизнеспособността на семената и свойството им при определени условия да поникват със здрави и силни кълнове. Тиквичките запазват своята кълняемост 5-6 години, като добре узрелите се запазват по-продължително, но във времето процентът постепенно намалява.

Известни са техники за повишаване на кълняемостта на семената при използване на ниски, високи или променливи температури. Полезното действие на променливите температури върху семената е свързано със засилване притока на вода и кислород, а също и с активиране на ензимите, обясняват от синор.бг

За пробуждане на семената и насърчаване на растежа се използва следната практика: поставяме семената в марлена торбичка, вземаме два съда с еднаква вместимост и в единия наливаме гореща вода (около 90 градуса), а в другия -студена. Потопяваме семената последователно в гореща и студена вода, като задържаме във всеки съд за 2-3 секунди. Ако количеството семена е по-голямо, за да се предотврати бързото охлаждане и затопляне на водата, се използват съдове с по-голям обем. Във всеки съд семената се потапят по 5 пъти. Ако разполагаме с малко семена или сортът е рядък, тогава има смисъл да се прилага тази процедура.

За предпазване на семената от инфекция ще помогне и киснене в следните разтвори: 5 г сода за хляб на 1 л вода, 1 кибритена кутийка пресята дървесна пепел на 5 л вода, 1 г калиев перманганат в 5 л топла вода.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?