3906

Сеят по-малко пшеница и рапица, растат посевите със зеленчуци и тютюн

Тази година площите за реколтиране с пшеница са с 3,9% по-малко спрямо отчетените по същото време на 2023 г. По-чувствително намаление на годишна база се наблюдава при площите с маслодайна рапица (с 19,3%) и ръж (с 21,8%), докато тези със зимен ечемик и тритикале нарастват съответно с 36,2% и 25,2%. Това сочат последните оперативни данни на МЗХ за основните земеделски култури. 

При пролетните зърнени и маслодайни култури е налице увеличение на засетите площи спрямо година по-рано - при царевицата за зърно - с 0,2%, при пролетния ечемик ​- със 7,5% и при маслодайния слънчоглед ​- с 12,7%.

На този етап разсадените площи с тютюн от типовете „Ориенталски“ и „Виржиния“ са съответно с 28% и два пъти над нивото отпреди една година, а тези с тип „Бърлей“ - с 28,2% по-малко.

Последните оперативни данни сочат още увеличение на годишна база на откритите площи, засадени с пипер, домати, дини и пъпеши в границите от 25,9% (пипер) до 97,1% (пъпеши). Засега по-малко са засадените площи на открито с картофи (с 6,7%), краставици (с 8,7%) и зеле (с 31,9%).

Общото производство на домати и краставици в оранжериите от началото на годината досега е съответно с 49,7% и 41,8% повече на годишна база.

Към 23 май 2024 г. са прибрани 2,4 хил. тона череши. Количеството е значително над отчетеното по същото време на 2023 г., главно вследствие на по-ранното узряване на реколтата през настоящата година, като засега се наблюдава и по-висок среден добив. 

В резултат на съчетание от по-ранно реколтиране на площите и повишение на средния добив, на този етап продукцията от маслодайна роза изпреварва многократно миналогодишната.

Налице е леко повишение на средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна), царевица и слънчоглед в рамките на 0,6% - 1,6% на седмична база. Без промяна остава цената на ечемика.

Поевтиняването на основните зърнени култури спрямо година по-рано се свива до 16,8% при царевицата и около 10% при пшеницата. Цената на слънчогледа вече изпреварва с 3,3% миналогодишната. 

 

Падат цените на зеле, краставици и домати

При предлагането на плодове и зеленчуци на тържищата в страната се отчитат разнопосочни седмични ценови колебания. Към 23 май 2024 г. всички основни зеленчуци се търгуват на по-ниски цени, отколкото по същото време на миналата година. По-значително е поевтиняло зелето ​- с 31,3%, а по-умерено -картофите (с 4,6%), краставиците (със 7,6% българските и с 10,1% вносните) и българските оранжерийни домати (с 11,1%). Цената на едро на вносните ябълки е с незначителните 0,6% над нивото отпреди една година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?