46

Сега е моментът за борба с голи охлюви и попови прасета, ето как

Борбата с вредителите по селскостопанските култури се води целогодишно, но есента, когато реколтата вече е прибрана, можем по-безопасно да се справим с някои нежелани гости в градината.

Борбата с поповото прасе е доста трудна, но има начини да се отървем от него. Добре е да познаваме предпочитанията му и да не му създаваме комфортни зони в градинския участък. Поповото прасе обича свежи органични торове, купчини тор и компостни ями, в които зимува, постоянно мокра почва, преовлажнени участъци и високо разположени подземни води.

В борбата с поповото прасе се използват химични препарати, народни  средства, както и специални устройства, пише sinor.bg. Есенната обработка на почвата на дълбочина 15 см ще наруши спокойствието на поповото прасе и то ще се премести на по-безопасно място. 

Сред народните средства са капаните от свеж оборски тор, смесен със слама, които се заравят в ямки на дълбочина до 50 см. Там поповото прасе се настанява за зимуване, а когато земята замръзне, се отварят и се изкарват на повърхността. В студа вредителите умират.

Голите охлюви не са придирчиви към храната и ядат всичко, което им попадне - плодове, листа, мъх и даже гъби. Ако забележим натрупване на охлюви на дадено място, не трябва да бездействаме и да чакаме зимата, надявайки се, че тогава ще изчезнат. Тези мекотели издържат на ниските температури в укрития, а през пролетта започват да унищожават младите растения още с появата им.

Преди настъпване на студеното време охлювите търсят топли места за зимуване, където температурите рядко падат много под 0 градуса по Целзий. Основните народни средства за борба с тези вредители са: бирени капани, капани от динени кори и зелеви листа, картон, шперплат и др.

Мравките са сериозна заплаха за всички градински култури. Те увреждат корените, плодовете и листата на градинските култури, разнасят листни въшки, разпространяват опасни бактерии. Да се отървем от тези вредители, не е лесно, но има ефективни средства за борба с тях.

Народни средства:

- разпръснете около убежищата на мравките силно миришещи листа от анасон, дървени стърготини, смесени със смачкан чесън, остатъци от пушена херинга;

- поръсете мравуняка със сол или пепел;

- изсипете върху мравуняка 2-4 л гореща вода, като процедурата се повтаря след 2-3 дни;

- разтвор на борна киселина (5 грама в чаша гореща вода се долива до 1 л), добавят се 2 супени лъжици захар или мед - пръска се мравунякът и входовете на насекомите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?