46
Следвайте ни

Седемте грешки на овощаря

viber icon

Късна есен е времето за засаждане на овошки. За да се развиват добре, има някои тънкости, които трябва да се спазват както при младите фиданки, така и при по-възрастните дървета, пише агрозона.бг.

Неправилното засаждане 

Още на стадия на засаждането можете да направите груби грешки, които да не позволят на младото растение да се развива. Ако поставите прекалено ниско кореновата шийка, клоните могат да изсъхнат, а кората да започне да се бели. За да не се случи това, засаждайте дърветата така, че кореновата шийка да се намира на 4-6 см над нивото на земята.

Дълбоко прекопаване около дървото

Прекопаването около ствола на дървото способства постъпването на въздух към корените, а също така помага да се борите и с плевелите и вредителите. Ако обаче забиете лопатата прекалено дълбоко, повече от 15 см, можете да повредите корените. В раните могат да се заселят гъби и други причинители на болести, а оголените корени през зимата могат да измръзнат.

Мулчиране на ствола

Мулчирането защитава растенията от прегряване и загуба на влага в горещината, помага им да презимуват. Мулчът подобрява структурата и хранителността на почвата. Можете да използвате борови иглички, стърготини, дървесни стружки, кора, дребни камъчета, компост и други материали, като стигнете до различно агровлакно и дори вестници. Важното е мулчът да не е до нивото на кореновата шийка, тъй като тя може да започне да развива издънки.

Дълго оставени ловни пояси

Ловните пояси, които се поставят, за да спасят дърветата от вредители, са особено ефективни в пролетно-летния период. Оставени за няколко месеца след това обаче, плътните ловни пояси няма да донесат нищо добро на овошката. Особено опасно е за младите дървета, които растат активно.

Неправилна резитба

Резитбата на дърветата е цяла наука и ако я направите в неточното време или пък не знаете как, може да осакатите дървото. Резитбата е формираща и санитарна. Първата придава на короната на дървото нужната форма, а втората позволява да се избавите от болните и сухи клонки. Благодарение на това растението цъфти по-добре и дава повече плод.

Грешки при пръскането

Пръскането на дърветата срещу болести и вредители обикновено се прави в късна есен. Някои стопани обаче пренасят обработката през пролетта. Това не е много правилно, тъй като има опасност да изгорите младите листа, които започват да се развиват. Опръскването на дърветата при още неразтворени пъпки трябва да се прави при плюсови температури, иначе веществото може да не подейства.

Прекалено силно присаждане

Облагородяването на дърветата може да ви помогне да обновите градината си в къси срокове или да запазите любимия си сорт, ако основата е повредена. Процедурата позволява много по-рано да получите първа реколта и да разнообразите културите в градината. Ако обаче натоварите дървото с прекалено много калеми, има риск в кратък срок да го унищожите.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?