49

Седем златни правила за добра реколта от зеленчуци

Пренебрегването на важни правила в градината може не само да унищожи реколтата, но да навреди на почвата за години напред, както и на здравето ни.

Ето и няколко задължителни „НЕ“-та, с които трябва да се съобразявате, пише sinor.bg:

1. Не използвайте некачествени семена 

Опитните производители знаят, че от некачествен посадъчен материал добра реколта не може да се очаква. Важно е да използваме семена само от доказани производители.

2. Не засявайте семената по-рано от посочените оптимални срокове

Желанието ни по-рано да произведем пресни зеленчуци е съсипало не една реколта. Преди да засеем семената, трябва да проучим достатъчно добре индивидуалните сортови особености.

3. Не заравяйте семената по-дълбоко от необходимото

Дълбочината на засяване е много важна и винаги е посочена на опаковката - добре е да не измисляме нищо друго. Преди сеитба почвата трябва да е навлажнена добре, а не след това, защото рискуваме семената да отидат по-дълбоко и създаваме предпоставка кълновете да не успеят да се покажат на повърхността.

4. Не допускайте преовлажняване на почвата

Пресушаването на почвата има негативно влияние върху растенията, но в действителност повече от тях загиват от преполиване. Всяка култура има определена потребност от количество вода, а редовността на поливане зависи и от метеорологичните условия, и от вида на почвата.

5. Не пренаторявайте растенията

Това се случва най-често при неправилни срокове за засаждане - растенията се развиват бавно и в желанието си да помогнем увеличаваме количествата хранителни вещества. Не отчитаме факта, че това може да се дължи на стрес от недостиг на светлина, топлина или по други причини.

6. Не извършвайте неразумни и необосновани химични обработки

Превантивните третирания трябва да се извършват в съответствие с препоръките за всяка култура. Ако открием пожълтяло листо, това съвсем не значи, че растението има нужда от помощ - по-старите листа завършват своя етап на развитие по-рано.

7. Не игнорирайте плевенето

Плевелите се конкурират с градинските растения, като потребяват хранителни вещества и вода от почвата, а също така ги засенчват. Колкото по-щателно и редовно освобождаваме градината от плевели, толкова по-малка ще бъде конкуренцията им с градинските култури.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?