Следвайте ни

Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце стана на 31 години

viber icon

Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце отпразнува своя 31-ви рожден ден. То е  учредено на 8 август 1990 година по инициатива на проф. д-р Дойчо Димов - преподавател в Катедрата по животновъдни науки в Аграрен университет - Пловдив и председател на сдружението. 

В него членуват над 100 фермери, отглеждащи Бели и Вакли маришки овце. Стадата им са в областите Пловдивска, Хасковска, Пазарджишка, Софийска, Врачанска, Благоевградска, Кърджалийска, Ямболска, Кюстендилска, Сливенска и Бургаска.  В дейността на сдружението вземат участие и специалисти, докторанти и студенти от Аграрния университет.

Целта е съхранение на Белите и Вакли маришки овце като ценни овцевъдни генетични ресурси, преодоляване на риска от изчезването и усъвършенстването им по пътя на чистопородното развъждане.

През 1991 г. за първи път е внедрен системен контрол на плодовитостта и млечността на овцете. Две години по-късно са заведени родословните книги за породите Бяла ​маришка и Вакла маришка.

Въз основа на представена и защитена развъдна програма през 2011 г. съгласно Закона за животновъдството Сдружението получи разрешение за развъдна дейност с породите Бяла ​маришка и Вакла маришка.

Изградена е информационна система за мониторинг и мениджмънт на Маришките овце. Тя интегрира цялата база данни за двете породи и позволява бърз достъп до всяко стадо и животно, въведено в масива.

Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце провежда традиционни есенни изложби, на които се представят елитни животни, провеждат се конкурси за развъдни групи и "мистър коч", както и шоу на Маришките овце. Предстои да се обяви датата на тазгодишното издание на изложбата.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?