Следвайте ни

Създадоха уебплатформа срещу нелегален внос на химикали

viber icon

Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя или вносителя до крайния потребител на продукцията.  

Създаването и поддържането й цели стопирането на контрабандния внос, подобряване на проследяемостта и контрола върху произведените и внесените в България ПРЗ, търговията с тях, употребата им в растителната защита и спазването на карантинните срокове. Както "Марица" писа, в рамките на операция на Европол SILVER AXE V в периода от януари-април 2020 г. на територията на страната са извършени 728 проверки за нелегални ПРЗ, от които 322 са на обекти за търговия и 406 на земеделски стопани. Установен е нерегламентиран внос и употреба на 3522 литра неразрешен ПРЗ с произход Белгия. Два месеца по-късно при съвместни проверки на БАБХ и ДАНС в областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора са задържани близо 2962 литра и 935 кг нелегални ПРЗ с произход Турция, Гърция, Украйна, Молдова, Испания, Полша.

Платформата ще бъде създадена и ще се администрира и поддържа от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е записано в проект на Наредбата за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита, публикувана за обществено обсъждане.

В платформата ще се отразяват също проведените растителнозащитни мероприятия и торене. Наредбата изисква също при употребата на пестициди върху земеделски площи да се спазват отстояния от населените места, в зависимост от посоката на вятъра и вида на използваната техника. Транспортиране на третирани семена да се извършва само в специални чували, които не се използват повторно. Обработването на семена за посев с ПРЗ да се извършва в специализирани обекти или на площадки с контролиран достъп. Забранява се нерегламентираното изхвърляне, изгаряне и депониране на празните опаковки от продуктите. 

Земеделските стопани и професионалните потребители на химикали са длъжни да водят записи за всяка употреба на ПРЗ, биологични агенти и торове. Данните се вписват в „Дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене“ по образец, утвърден от изпълнителния директор и публикуван на интернет страницата на БАБХ. С наредбата се предоставя възможност дневникът, който и сега е задължителен, да се води както на хартиен, така и на електронен носител, като при необходимост земеделските стопани предоставят на контролните органи.

За целите на самоконтрола, земеделските стопани изследват поне една растителна проба за остатъци от пестициди през текущата година, непосредствено преди прибиране на реколтата. Продукцията се прибира след изтичането на карантинния срок, посочен на етикета на вложения продукт.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?