Следвайте ни

„Сашец“ елиминира изкуствените подобрители в хляба

Най-новият български сорт пшеница с добивност над 750 кг/дка получи специален приз за иновации от Агра 2020

viber icon

Най-нови​ят сорт обикновена зимна пшеница „Сашец“ ​е сред иновациите, отличени с призове на Агра 2020. „Сашец“ е съвместна разработка на екип учени от Института по растителни и генетични ресурси - Садово и Института по полски култури в Чирпан, с водещи селекционери доц. д-р Златина Ур и проф. д-р Виолета Божанова. През октомври 2019 г. проф. Божанова бе избрана за зам.-председател на Селскостопанска академия.

Учените отчитат, че най-важното иновативно предимство на сорт „Сашец“ е съчетанието на високо качество и добър потенциал за добив, както и ефективното използване на азота за формиране на единица продукция. Това съчетание ще доведе до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати за фермерите. Сорт „Сашец“ е с много добра продуктивна братимост, със средноедро зърно и с дълъг много добре озърнен клас.

Притежава отлични хлебопекарни качества и ще измести изкуствените подобрители, които се влагат в брашната. „Сашец“ е висококачествен сорт с добра добивност - над 700 кг/дка. Притежава много добри технологични показатели и напълно отговаря на изискванията за група А на качествените пшеници. Той е средноран сорт.  Вегетационният му период за годините на изпитване е средно е 214 дни, като варира от 209-233 в зависимост от метеорологичните условия. Формира гъсти и изравнени посеви, устойчив е на полягане. На квадратен метър се развиват около 730-750 класоносни стъбла.  Височината на стъблото е около 90-95 cм. Толерантен е на кафява ръжда и брашнеста мана по пшеницата и устойчив на черна и жълта ръжда.  Притежава много добра студо- и сухоустойчивост.

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?