49

САЩ отпускат $500 млн. за производство на торове

Програма за отпускане на 500 млн. долара безвъзмездни средства, насочени към увеличаване на производството на торове, обяви министърът на селското стопанство на САЩ Том Вилсек. Така ще бъдат облагодетелствани фермерите в страната, съобщи електронното издание Brownfield. Програмата е предназначена за разширяване на мощностите и оттам - на произвежданите количества торове и съставки за тях. Това ще ни направи по-малко зависими от суровини например от Русия. По този начин целта е създаването на по-конкурентен пазар, който би трябвало да осигури по-голямо предлагане и по-ниски разходи за фермерите, изтъкна Вилсек.

Министърът подчерта изрично, че се надява да бъдат подадени заявления от независими доставчици, а не от компаниите с доминираща роля на пазара на торове. Искаме те да се съсредоточат върху фермерите, да ускорят иновациите, искаме производството на суровини и материали да е устойчиво и да гарантираме, че те са произведени в Америка, категоричен бе той.

Стойността на безвъзмездните траншове е от 1 млн. до 100 млн. долара, а заявления ще започнат да се приемат в рамките на няколко дни. Вилсек уточни, че кандидатите могат да бъдат както търговски дружества, така и организации с идеална цел, фермерски кооперативи, държавни и местни управленски органи, коренните племена и техните организации, както и лицензираните компании, работещи и в полза на обществото. Частните юридически лица трябва да са с независими собственици и управление.

В рамките на програмата приемите са разделени на две - 45 дни ще бъдат обслужвани с предимство проекти за увеличаване на мощностите за производството на торове за селскостопанските сезони 2023 и 2024 г., а отделен 90-дневен прием ще осигури ресурс за дългосрочните проекти.

Програмата за разширяване на производството на торове на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е част от цялостните усилия на правителството за засилване на конкуренцията на пазарите на селскостопанска продукция. За целта министерството на селското стопанство на страната ще използва финансови средства от Корпорацията за кредитиране на борсово търгуваните суровини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?