Следвайте ни

Сапун, чесън и листа от орех гонят акарите

viber icon

Акарите са насекоми, които могат да поразят всяко растение, но особено опасни са за младите и все още неукрепнали разсади, пренесени в градината. Вредителят плете тънка паяжина, изпива соковете на растенията, провокира различни болести, които могат да завърша с гибел на растенията. Можете да се справите с тези насекоми, ако навреме предприемете правилните мерки. Вижте кои стъпки трябва да включите, съветват от agrozona.bg  

Изолация

Изолацията е най-лесният начин да предотвратите масово заразяване на растенията с даден вредител, независимо дали е акар, или въшка. Ако все още не сте разсадили растенията, веднага ги оставете настрана. Ако вече са в градината, постарайте се да ги разделите от здравите стръкове с найлон.

Сапун

Можете да се избавите от акарите, ако са малко, с помощта на сапунен разтвор. Използвайте домашен сапун, който трябва да наситните с помощта на ренде и да го разтворите в топла вода. Компонентите се смесват в съотношение 1:5. С готовия сапунен разтвор изтрийте листата на растенията или ги опръскайте с помощта на пулверизатор. Процедурата се повтаря на всеки два дни, а за профилактика - веднъж седмично.

Настойка от чесън

Чесънът е природен антиоксидант, който има противовирусно и противогъбично действие. Настойката от зеленчука спира размножаването на вредителите. За приготвяне на разтвора се използват 2 литра вода и 300 г чесън. Почистените скилидки се смачкват с преса, заливат се с вода и се киснат в продължение на седмица на тъмно място. За обработка на растенията 50 мл от концентрата се разтваря в кофа вода и се обработват листата. Пръскайте веднъж на три дни, а за профилактика - на 10 дни.

Листа от орех

Да се справите с акарите можете и с помощта на отвара от орехови листа. За приготвянето ѝ използвайте 500 г зелени листа, които трябва да залеете с 5 литра гореща вода и да ги оставите да киснат в продължение на една нощ. С готовата настойка можете да пръскате доматите през 10-14 дни.

Спиртен разтвор

Спиртът е още един прост и безопасен начин да се избавите от тези вредители. В 1 литър вода добавете 10 мл етилов спирт и разбъркайте добре. Със спиртния разтвор можете да обработвате доматите веднъж на седмица. Не се препоръчва да пръскате в слънчево време.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?