Следвайте ни

Само за седмица! Отвориха важна мярка за лозарите

Крайният срок за подаване на документите е 31 август включително

viber icon

Държавен фонд отвори мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Документи се приемат от вчера, а крайният срок е 31 август включително.

От фонда напомнят, че по схемата се подпомагат следните дейности: конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята (изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси. В подпомагането са включени също изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката.

За финансова помощ по дейностите могат да кандидатстват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки.

Максималният размер на финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 80% от разходите за изпълнение на всяка конкретно определена дейност на база определени пределни цени по приложение № 1 от Наредба № 6 от 26.10.2018 г. и технологична карта към инвестиционния проект, сравнени с предоставени три оферти. От 17.07.2020 г. за всяка операция, посочена в технологичната карта се предоставят най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат наименование на оферента, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, цена в левове или евро с посочен ДДС.

Документи по мярката се подават лично или чрез упълномощено  лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. "Гусла" 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“. С цел избягване на големи струпвания от хора кандидатите следва  предварително да си запишат час на един от следните телефони:  02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534 и да го спазват  стриктно.До 2 септември 2020 г. ДФ „Земеделие” ще приема документи по  схемата de minimis за земеделски стопани, отглеждащи плодове и  зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както и на земеделски стопани с пропаднали площи (плодове и зеленчуци)  под 100%.

Ставките за подпомагане са следните: картофи, лук и чесън - до 150 лв./ха; моркови, зеле, дини и пъпеши - до 150 лв./ха;  домати, краставици, корнишони и патладжан - до 200 лв./ха;  пипер - до 300 лв./ха; зеленчуци - оранжерийно производство - до 2000 лв./ха; ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха; сливи и десертно грозде - до 150 лв./ха; винени лозя - до 250 лв./ха; маслодайна роза - до 200 лв./ха.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?