49

С най-древната в света БГ трофейна находка тръгна "Природа, лов, риболов"

Най-старият ловен трофей в света – рога от Тур, открит в България, е топ атракцията на Международната изложба „Природа, лов, риболов“.  27-то й издание се откри днес в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 26 март. Паралелно с нея се провежда и изложбата „Цветна пролет“. Ловното изложение е под егидата на Министерство на земеделието, с партньори Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Съюза на ловците и риболовците в България /СЛРБ/. Трофеят от Тур, изложен в 7-а палата, е оригинал.  Той е част от грандиозна експозиция със стотици трофеи от различни животни, посветена на 125-годишнината на СЛРБ.

Древната находка датира от  5 –ото хилядолетие преди Христа и е открита в гроб на вожд-ловец във варненския некропол, от археолога Иван Иванов /вече покойник/. Турът /Bos Primigenius/ е изчезнал вид див бивол с тегло 1500 кг, височина 2 метра и дължина 3,3 метра.  Сред другите атрактивни трофеи в изложбата е световният рекордьор от дива свиня. Тя е отстреляна от Тодор Живков през 1986 г. в местността Карамуш в Родопите.  

„Популациите на едрия дивеч в страната постепенно нарастват. Изключение се наблюдава при муфлона и дивата свиня, поради констатирани заболявания от Африканска чума и Син език. Това обяви преди откриването на изложбата заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов. Той уточни, че приходите от организиран ловен туризъм за 2022 г. възлизат на над 6 млн. лева. Директорът на Агенциято по горите инж. Стоян Тошев допълни, че най-много чуждестранни ловци, които идват в България, са от Германия, Испания, Италия, Франция и Гърция. Той подчерта, че основният проблем пред бранша е бракониерството. През последните години се наблюдава и завишен ръст на щетите, нанесени от дивеча на земеделските култури. От друга страна заради агресивна аграрна дейност, на места има загуба на биоразнообразие и местообитания на животни и птици.

С атрактивен танц, пресъздаващ ловна сцена от времето на прабългарите, организацията, популяризираща древната българска култура – Багатур, дадоха старт на изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“.

Над изложители и гости се виеха черни пушеци, съпътстващи танца пред официалната трибуна. Във въздуха се носеше апетитна миризма от къкрещия ловджийският кебап, който по традиция за изложението бъркаше Ути Бъчваров. Месото – близо 100 кг от елен лопатар, бе предоставено от Министерство на  земеделието.

Рецептата е авторска на шоумена – готвач и включва 30 кг гъби, 40 кг лук, 20 кг моркови, 10 кг целина, микс от горски подправки  и много тайни, обяви Ути и прикани гостите да се наредят за кебеп. Близо 1000 порции бяха раздадени аламинут.

Освен зам.-министъра на земеделието инж. Валентин Чамбов,  сред официалните лица на изложбата бяха кметът Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Александър Държиков, областният управител Ангел Стоев и др.

 

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шоро Пендаровски

Шоро Пендаровски

22.03.2023 | 16:16

Лъжа е - македонска е!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?