1939

С БГ изобретение: Командваме от телефона работата на нивата и в оранжерията

Цялостно решение за автоматизирано капково напояване, внасяне на торове, контрол на климата в оранжерии и мониторинг в земеделието е разработила българската компания "Ондо". Едноименният умен продукт обединява хардуера и софтуера, необходими за автоматизацията на процесите при отглеждането на всякакви земеделски култури. Решението "Oндо" е базирано на индустриални технологии, като всички използвани компоненти в хардуерната част са произведени и доставени от партньорите Schneider Electric, Siemens и израелската компания CompuLab, a софтуерната част е базирана на React JS и Nodе.js. От българската компания цитират статистиката на ресорното министерство, че през последните 5 г. у нас са изградени над 1000 декара нови оранжерии от блоков тип (5 до 30 декара), но едва 5% от напояваните полета са автоматизирани.  

"Ондо" запълва една дълбока ниша в модерните решения за умно земеделие, като спестява на земеделските производители неудобството да търсят и интегрират различни решения за отделните дейности в своите земеделски площи. Когато имаш само автоматизирано капково напояване, но не следиш в реално време как работи то и как се синхронизира с торовнасянето например, рискът от възникване на проблеми, които ти носят съществени финансови загуби, е огромен. "Ондо" решава именно тези проблеми, коментира изпълнителният директор Ивайло Енев, цитиран от computerworld.bg.

"Ондо", който притежава гъвкава модулна система, е подходящо решение не само за оранжерии, а и за всякакъв вид култури, включително полски култури, лозови масиви, овощни градини и др. С умното устройство земеделските производители ще спестяват до 85% от разходите за вода при напояване, до 50% от разходите за енергийни ресурси (ток, дизел, газ). Освен това се гарантират до 40% по-високи добиви, а  рискът от човешки грешки в работния процес се намалява до 60%.

Компанията е разработила и метеорологичната станция ONDO Weather, която позволява измерване и интеграция в системата на множество климатични и почвени данни както за оранжерии, така и за открити площи. Чрез метеостанцията се получава и детайлна прогноза за времето, по часове и по дни.

"Ондо" може да се използва от домашния компютър или от мобилно устройство, чрез които фермерът да проследява в реално време какво се случва в неговата оранжерия или земеделска площ, без да има нужда да е постоянно на полето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?