2374
Следвайте ни

С 15 млн. лв. компенсират пострадалите от градушката фермери от Пловдивско

viber icon

С 15 млн. лв. ще бъдат компенсирани фермерите от Пловдивска област, чиято продукция бе унищожена от градушка в края на месец август. Средствата са отпуснати след актуализацията на бюджета към Министерство на земеделието, храните и горите и са гласувани от Министерски съвет. Наред с това страната ни е трябвало да получи и разрешене от ЕК за изплащане на целевите помощи. Сумата е предвидена както за обезщетения на стопаните за повредената полска и оранжерийна продукция, и оранжерии, така и за възстановяване на нормалния процес на бъдещото производство.

Най-силно засегнатите от градушката общини бяха Калояново, Раковски и Марица, а най-голям процент пострадали култури - ориз, пипер, полски домати, дини, пъпеши, салати, както и овощни видове. След "апокалипсиса" земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков посети засегнатите региони и увери фермерите, че ще бъдат компенсирани за загубите. 

Механизмът, по който ще се извърши компенсацията е основно по схемата за директни плащания, при настъпване на форсмажорни обстоятелства за Кампания 2021. Мярката ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара.

Другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100%. Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, през съответната стопанска година. Те ще се изчислят по специални технологични карти, изготвени от Министерство на земеделието, за целите на прилагане на помощта за съответния район. От този вид подпомагане обаче ще могат да се възползват само тези земеделските стопани, които имат сключени застраховки, като застрахователната сума се приспада от помощта и се изплаща разликата. В случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата се намалява на 50 %.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?