49

Рязкото застудяване е опасно за овошките

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Прогнозираното рязко застудяване през първата половина от седмицата, на места с отрицателни минимални температури, ще повиши риска за повреди по цветовете и младите завръзи на овошките. Застрашени са най-вече западните райони на страната и Предбалкана, където не се изключва вероятността за валежи от сняг.

В Пловдив и областта времето ще е динамично през следващите няколко дни. Дневните температури постепенно ще се повишават, като най-топло ще е в петък и неделя. Живакът ще достига 20 градуса в ранните следобедни часове, а призори може да пада до 1 градус. Почти през цялата седмица ще има условия за кратки превалявания.  

През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при температури значително под климатичните норми. До края на второто десетдневие се прогнозират валежи със стопанско значение (над 20-25 л/кв.м) и съществено подобрение на почвените влагозапаси в слоя 0-50 cм. Тези валежи ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със слънчоглед и царевица. Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, засети в агротехнически срок, при които ще протичат критични по отношение на влагата фази - преход от братене към вретенене и фаза вретенене, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

Хладното и влажно време през по-голямата част от периода ще бъде предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овощните култури: ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване по семковите видове. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има  едва в края на следващия период.

В началото на третото десетдневие на април е препоръчително посевите с пшеница да се обследват за появата и вредната дейност на някои неприятели като обикновената житна пиявица, пшеничния трипс, житната дървеница и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност да се проведе незабавно и своевременно третиране.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
,,,

,,,

20.04.2022 | 05:29

А вы знаете, о чем думал экипаж крейсера «Москва», когда шёл ко дну: «Лучше бы пошли на х*й!»

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?