44

Розоберът подрани в средата на април

Изкупната цена стартира от 4 лева за килограм

Тази година заради необичайно топлата пролет розоберът подрани. В Средногорието вече прибират цвета от маслодайната роза, кампанията стартира от Бегово, а още миналия ден от градините на Зелениково набраха няколко чувала ароматен цвят. Топло въздушно течение в района на селото разтвори розовите пъпки по-рано, но то засяга една малка част от всички насаждения, твърдят местните хора. 

Розобер почти в средата на април е незапомнено явление, горещото начало на месеца е причина цъфтежът да започне толкова рано. 

Прибирането на нежната и скъпа реколта започва с изкупна цена около 4 лева за килограм, както са се договорили производители и преработватели. Още през февруари производителите пък се разбраха, че ще плащат по 1.50 лева за килограм на берачите.

Масово розоберът в Стремската долина в района на Карлово и в полите на Средна гора се очаква да започне към 1 май. Дори и това е ранно начало за цъфтежа на розите, твърдят розопроизводители. Обичайно е розоберът да тръгне след Гергьовден, около 10-15 май. 

Ранният цъфтеж на ароматното цвете се дължи на топлата зима и горещата първа половина на април. Дори и следващите дни да се задържат хладни и дъждовни, розите ще продължат да цъфтят масово и има вероятност кампанията да приключи за две седмици. Това вещае ниски добиви и нисък рандеман, смятат дългогодишни розопроизводители в Карловско. 

Най-голямото предизвикателство и в тази кампания си остава работната ръка

Розопроизводителите търсят берачи от началото на февруари. Мнозина се опитват да задържат хората, които всяка пролет канят в градините си.

От дълги години Георги Андонов от карловския квартал Сушица поддържа розов масив с площ около 60 декара. И години наред разчита на група редовни берачи.

И за този  розобер надеждата ми е в тях, сподели той пред „Марица“.  Вероятно ще се наложи да търся още хора, наистина е трудно с работната ръка. Твърдението, че за един декар рози трябва един човек, не е съвсем точно - ако има масов цъфтеж и богата реколта, един човек не може да обере един декар на ден, твърди Георги Андонов.

Пламен и Станимир Богданови, които отглеждат над 200 декара рози в Певците, Карловско, са пътували  до Северна България, за да договорят работници. Гурбетчиите ще спят по квартири в селото.

Зара Клисурова на едно от участията си на “Зелена седмица” в Берлин

Със старта на розобера в Средногорието започна и преселението на работниците - първо от Розино и Слатина към Отец Паисиево и брезовските села, а малко по-късно бусовете ще возят берачи от Карлово към Дъбене и Христо Даново.

Приток на над сто берачи се очаква в Отец Паисиево. Там розовите насаждения и розоварната са на един собственик, който е купил и бившето училище. Някогашното школо е ремонтирано, стаите са отлични за нощуване, има нови санитарни възли. Според кмета Валентин Абрашев там ще бъдат настанени поне 60-70 души от Карловско. Ще има много бусове, които ще пристигат сутрин и около обяд ще идват да вземат работници и да ги върнат към техните села. От години берачите предпочитат да се прибират всеки ден в домовете си, допълва той. 

Стотици работници ще пътуват с бусовете, всеки автомобил е с поне 10-12 места. Превозват ги така наречените „бригадири“, които събират хора от махалите. За да докара 10 души до градините, „бригадирът“ иска от собственика на розовия масив по 10 лева на работник, плюс „бригадирска“ надница от 30-50 лева.

Това е ежедневен огромен натиск върху розопроизводителите,

коментира Зара Клисурова, председател на Националния съюз на розопроизводителите и сред наградените стопани в конкурса "Фермер на Тракия" през 2016 г. Но сме принудени да се пазарим, да се договаряме, само и само да си осигурим работници. За превоз с бус на 10 работници от Карлово до Дъбене, където разстоянието няма и 5 км,  „бригадир“  ми иска по 10 лева на човек и 40 лева „бригадирски“, посочва тя.

Няма много ясна прогноза за срока на кампанията и за реколтата, коментират розопроизводителите. Всичко зависи от времето. Ако през май то се задържи хладно, розоберът ще е по-дълъг и реколтата по-добра - цветът ще е тежък, с повече масло, т.е. рандеманът ще е по-висок. При горещо време, каквото бе в началото на април - обратното - кратък розобер със слаба реколта.

За разлика от предходни години, сега не се очаква розовият цвят да остане неприбран, коментира Зара Клисурова. Розоварните станаха повече, те имат нужда от суровина. В същото време розовите насаждения намаляха - както по-малките от 1-5 декара, така и някои от големите насаждения бяха изкоренени, орязани, дерегистрирани. Това са обстоятелства, които ни показват, че няма да е както преди години - толкова ценният розов цвят да бъде похабен, смята тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?