46
Следвайте ни

Рицин и копър пазят зелето от вредители

viber icon

Зелето се напада от редица болести и неприятели. Освен с химични средства зеленчукът може да се опази и с помощта на определени растения, които се сеят между редовете, а целта е  специфичната им миризма да отблъсква вредителите. 

Например рицинът, наричан още градинска палма, който е отровен и се избягва дори от комарите и мухите, може да предпази зелевите растения и от зелевата пеперуда, която нанася много вреди на културата. Рицинът отделя токсично вещество, което се съдържа и в клонките, и в семената на храста. 

Растението формира широко сенчесто петно, затова е желателно да го засаждате така, че зелето през цялото време да се намира на слънце - на сянка глави трудно ще се образуват. От  зелевите растения до отровния съсед задължително трябва да има поне 50 см разстояние. С разрастването на зелето можете да отрежете долните листа на рицина.

Рицинът, който пази зелето, може да краси градината ви до късна есен. След първите студове палмата увяхва и е желателно веднага да я изкорените, за да си почине и почвата под нея през зимата. Имайте предвид, че корените на рицина са масивни и няма да минете без лопата. Не забравяйте, че е най-добре да работите с ръкавици, тъй като отровата се запазва през цялата година. Гледайте да съберете семенните кутийки, преди да са се отворили, тъй като и семената запазват токсичността си, пише агрозона.бг.

Има още едно растение, което няма да попречи на растежа на зелето и грижовно ще го пази ​- копърът. Характерната за нашите зеленчукови градини култура прекрасно пъди листните въшки, а семената <210> смело могат да се разхвърлят из всички лехи. Само не трябва да сгъстявате посевите, а да изрежете излишните стебла при разрастването им така, че копърът да не превишава по височина зелето. Както се вижда, тук има двойна полза: и защита от вредители, и ароматна подправка, която може да се използва целогодишно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?