44

Ренесанс на салатите и марулите в България

Производството на салати и марули в България се възстановява от ковид пандемията. Това сочи проучване на един от водещите световни доставчици на семена и пестициди с голям пазарен дял у нас.

Ресторантите и хотелите бяха затворени или работеха с ограничен капацитет, а те са основният пазар за земеделските стопани. Освен това борсите за търговия на зеленчуци на едро също имаха трудности, защото бяха затваряни или с ограничена работа. Тъй като основна част от производството на салати се търгува на зеленчуковите борси, това също се отрази негативно на земеделците. Поради тази причина през последните две години се наблюдаваше намаляване на производството на салати. 

Цените на продукцията също бяха нестабилни и не следваха общата тенденция в поскъпването на зеленчуците. По данни на НСИ средната годишна цена на селскостопанската продукция за салати и марули през 2020 г. се е повишила с 13% спрямо 2019 г. (0,47 лв./бр. до 0,53 лв./бр.), но през 2021 г. се наблюдава спад от -4%,  като за миналата година тази цена е 0,41 лв./кг. През първото тримесечие на 2022 г. обаче се наблюдава ръст от 4% на цените спрямо 2021 г., което показва и раздвижването на пазара.

Макар че производството на салати се възстановява и се връща към нормалните нива на производство, има няколко тенденции, които ще оформят пазара на салати в близко бъдеще. Потребителите вече търсят нови и интересни вкусове, като освен традиционните салати тип "Батавия", все повече купуват и други, по-нетрадиционни за България сортове. Увеличават се значението и делът в търговията на готовите салатени миксове, най-вече в супермаркетите.

ВГРАДКА

Най-новият сорт "Продиджио" е с 3D форма на листата

На българския пазар вече се намира новата салата с името "Продиджио". Сортът е с прекрасна комбинация от цветове, преминаващи от светлозелено към лъскаво червено. Салатата е красива на външен вид и прилича на многолистен корал. Има добър обем и 3D форма на листата, които са лъскави, в интензивен тъмночервен цвят. Те са малко по-твърди, по-дебели и по-издръжливи, което потенциално води до по-дълъг срок на годност. Освен атрактивния цвят, основно предимство на сорта е лесното му приложение при производството на салатени миксове. С едно отрязване на кочана листата са готови за сортиране и пакетиране. Сортът е подходящ за производство през пролетта и зимата. За есенно-зимно производство засаждането се препоръчва през август и септември. Препоръчителните месеци за засаждане през пролетта са февруари и март. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?