46

Рекорден брой семейства пеликани у нас! Вижте къде

В околностите на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани в страната. Над 120 от величествените птици в момента мътят яйцата си там. Из безкрайната полска шир на Североизтока - сред 3-метровата тръстика по една от стотиците пътеки в защитената местност Калимок-Бръшлен, природата е създала райско местенце. И ако ние, хората, не можем да оценим красотата на 60-те квадратни километра покрай брега на Дунава, то над 240 вида птици са го направили и са изградили своя тук дом, коментира пред  Нова тв природозащитникът Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.

В защитена местност Калимок-Бръшлен тази година живее най-многобройната колония къдроглави пеликани в България. Общо 128 от тези величествени птици делят две изкуствено поставени дървени платформи. Отвисоко редките птици са зашеметяваща гледка.

„Тази година успяхме да регистрираме 64 двойки къдроглави пеликани. Това е рекорд за защитена местност Калимок-Бръшлен. Първата година имахме три двойки, миналата бяха 30, а сега има двойно увеличение”, казва Чешмеджиев.

Успехът на специалистите от Българското дружество за защита на птиците съвсем не е случаен. Освен природните дадености на крайдунавските блата, защитниците на птиците са подходили по уникален за страната и света начин. За да оживят и населят платформите, са поставили пеликани манекени.

В България има само три места, където човек може да срещне къдроглав пеликан - в резервата „Сребърна”, в природен парк „Персина” и край Тутракан. Природозащитниците се опитват да го заселят и край Бургас.

"Всичко това обаче може да рухне, ако хората не са достатъчно съобразителни, особено в периода на гнездене в началото на годината. Всяко едно безпокойство може да доведе дори до напускане на колонията. Когато се наблюдават редки и защитени птици като пеликана, хубаво е да има опитен експерт, който да ги покаже от безопасно разстояние и да разкаже интересни неща за тях”, допълни Чешмеджиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?