49

Разрешиха отстрела на мечки в Родопите след набези във ферми

Министерството на земеделието и храните разреши на Държавното горско стопанство в Смолян да организира и осъществи разстрела на защитения вид кафява мечка (Ursus arctos) в региона. Издаването на разрешителното се наложи след констатиране на нанесени щети от животното върху домашен добитък и ще бъде валидно до 31 декември 2024 г.

Както "Марица" писа, стръвницата, която явно не е заспала заради топлото време, няколко пъти нападна тази зима животновъдни ферми в Родопите, а от Горското стопанство в село Смилян поискаха разрешение за отстрел.

Набезите на хищника са констатирани в периода от 15 януари до 16 февруари 2024 г. в местности, намиращи се на сравнително близки разстояния (1.5-2 км в права линия), а именно в селата Турян и Черешово, община Смолян. Установените общо четири нападения са в един район, което сочи, че пораженията над домашни животни и говеда са нанесени от една и съща кафява мечка. Те са описани в протоколи от комисия, в която участват представители на Регионалната дирекция по горите, Държавното горско стопанство, Регионалната инспекция по околна среда и водите, Областната администрация и Община Смолян.

Местните хора предполагат, че това е същата мечка, която и миналата година разкъса десетки овце и говеда в Родопите. През лятото на 2023 г. стръвницата бе преодоляла електропастира и нападнала животновъдно стопанство от 25 овце и близо 30 крави и телета в местност между селата Арда и Горна Арда. Тогава щетите на стопанина бяха за над 4 хиляди лева. 

Два месеца по-късно мечка уби овца в двора на възрастни хора, под главния път, на 20 метра от центъра на Славейно. Тогава цялото село бе в паника, а страхът от мечи набези не напуска хората до днес.  

Същото лято мечка с две малки бе забелязана край Пещера в района на военния лагер. Майката бе засечена, след като започнала да чупи редовно хранилките, поставени от местни ловци. Заснета е и с охранителни камери, а един от местните авджии публикува снимки в социалните мрежи, за да предупреди туристи и гъбари.

В последните години популацията на кафявата мечка в Родопите се увеличава. По данни на Регионалната дирекция по горите в Смолянския регион има вече 309 мечки. Кафявата мечка е защитен вид у нас от 1992 г. според Закона за биологичното разнообразие и е включена в Червената книга на България. Видът е включен в Европейската директива за опазване на местообитанията и в Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания (Бернската конвенция). Бракониерството на мечка се наказва със затвор от 3 до 5 години, а глобата е до 10 000 лв. Нейният отстрел е допустим само на екземпляри, станали стръвници, т.нар. мечки медарки, и такива, които предизвикват набези върху хора и животни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?