44

Разкриват тайните на прецизното земеделие на студенти и млади фермери

Как да станат успешни земеделски предприемачи, разработващи нови бизнес модели и технологии за прецизно земеделие 4.0?  

Тайните за това ще разберат студенти и млади фермери, които ще участват в агробизнес инкубатор. Форумът ще се проведе утре в Аграрния университет в Пловдив по международния проект BOOST, в който участват седем страни от ЕС.

Той има за цел да стимулира ускоряването на агробизнеса и мрежите на дигиталните центрове. Това се постига чрез предоставяне на усъвършенствана програма за обучение за прилагане на устойчиви методологии за прецизно земеделие върху управление, селскостопанско предприемачество, маркетинг, работа в мрежа и дигитална трансформация, предоставена чрез иновативна образователна и мрежова платформа.


Що е то Земеделие 4.0

Терминът се отнася за следващите големи тенденции, пред които е изправена индустрията, включително по-голям фокус върху прецизното земеделие, цифровизацията (IoT) и използването на големи данни за стимулиране на по-голяма ефективност на производителността с оглед нарастващото население и изменението на климата. Земеделие 4.0 обаче е повече от термин. То е следващата стъпка напред в селското стопанство: по-интелигентна и по-ефективна индустрия, която използва пълноценно голяма база данни и нови технологии в полза на цялата верига за доставки.

Какво е биоикономика

Биоикономиката е съвременна иновативна концепция за организация и устойчиво управление на икономическите сектори, които използват биологични ресурси и биотехнологии. Фокусът е върху начините за използване  и оползотворяване на природните ресурси, рециклирането на отпадъците, социално-икономическите, екологичните и етичните норми.

На дневен ред са и темите, свързани с изчерпването на природните ресурси и климатичните промени, жизнения стандарт и поведението на консуматорите, както и технологичните и институционалните възможности за осигуряване на устойчиво развитие.

Аграрният университет в Пловдив е една от първите научни и образователни институции в България, ангажирани по темите биоикономика и прецизно земеделие. Вузът е партньор в редица европейски проекти, сред които са: MainstreamBIO - за създаване на иновационен капацитет в областта на биоикономиката, и BOOST - за създаване на дигитални образователни центрове за устойчиво прецизно земеделие.

Проектите са насочени към земеделски производители, малки и средни предприятия в селските райони на Европа, академичната общност и студентите. Те предоставят професионални безплатни консултации за внедряване на биобазирани решения в производствения цикъл и образователни ресурси - курсове, уебинари, наръчници и добри практики от други страни. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?