Следвайте ни

Разкол сред младите фермери

Две сдружения се делят на "наши и ваши". За едните държавата е майка, а за другите - мащеха

Адриан Николов от Тервел и Петър Петров от габровското село Съботковци са двама млади българи, които са избрали да вадят хляба си със земеделие в България. И двамата са потомствени фермери, гордеят се с постигнатото до момента и имат амбиции да продължат да се доказват в агросектора. Това е похвално, но единственото общо помежду им.  Разликата между тях е, че оглавяват две различни организации на младите фермери. По-тревожното в случая е, че по-късно създадената, както и нейните членове, са под крилото на редица държавни институции, а младежите от първата все едно не съществуват. На пръв поглед причина за разделението няма, но явно някои от новата структура преследват лични интереси.  

Адриан Николов е председател на Националното обединение на младите фермери в България, което се сформира през 2015 г. Наскоро той пое щафетата от основателя на сдружението Венцислав Петков от Пазарджишкото село Мало Конаре и носител на големия приз „Фермер на Тракия“ на вестник „Марица“ за 2014 г. 

Петър Петров пък е председател на Националната асоциация на младите фермери, която се сформира миналата година. Двамата не се познават, но знаят за съществуването на паралелните формации. Въпреки това никой от тях не е направил крачка за обединение, нито пък има намерение, засега. Но както казва Адриан Николов, там членуват удобните на властта фермери. Иначе явно пренебрегваното Национално обединение на младите фермери, освен че представя България на престижни европейски аграрни изложения, направи фурор и донесе престиж за страната ни с българския розов домат, който отглеждат мнозина от членовете му.  

И докато някои са в трескава земеделска кампания, други се  стягат за среща. Новата асоциация ще проведе на 30 май втория си национален форум. Проявата ще е в Аграрния университет в Пловдив и по програма ще бъде открита от министъра на земеделието Десислава Танева. В рамките на форума ще бъде излъчен победител в конкурса  Млад фермер за 2019 г. Надпреварата, която се провежда за четвърта година, е по инициатива на доскорошния евродепутат Владимир Уручев, с партньори Министерство на земеделието, Аграрният университет и Националната служба за съвети в земеделието. Призьорът ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел през есента, където ще се бори за приза Европейски млад фермер. И докато у нас първенците се избират с връзки, както се видя по- миналата година, в Брюксел „наши“ и „ваши“ не вървят. Миналогодишният победител пък - Виктор Асенов, който събра най-много точки и бе публично обявен в аулата на Аграрния университет, впоследствие тайно и незнайно защо бе сменен с Антон Тотев - друг млад фермер. 

За предстоящия национален форум на уж Националната асоциация на младите фермери не е поканен нито един от членовете на Националното обединение на младите фермери, което е с внушителна членска маса от цялата страна. Естествено нито един от тях не е участвал и в конкурса за най-добър млад фермер за 2019 г. Но това е най-малкият проблем. Разделението между младите земеделски производители на два лагера е доста стряскащо както за бъдещето на сектора, така и за всеки от тях поотделно. В тази ситуация как да повярват на популистките приказки, че младите фермери ще са приоритет в новата Обща селскостопанска политика, щом като  разколът между тях става с подкрепата на държавните ни институции. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?