49

Раздават 143 млн. ковид помощи на земеделци

Стопаните могат да подават заявления до 20 май

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) стартира прием на документи за ковид подпомагането. До 20 май земеделските стопани могат да подават заявления по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ за 2022 г. За улеснение на бенефициерите документи за подпомагане ще се приемат и обработват в общинските служби по земеделие. От фонда уверяват, че до 15 юни ще се изплатят средствата на допустимите кандидати.

Определеният бюджет за помощта е в размер на 143,5 млн. лв. От тях 111,5 млн. лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. и 32 млн. лв. допълнителен ресурс, разрешен с Постановление на Министерския съвет.

Бюджетът е разпределен в следните направления: - Едри и дребни преживни животни, пчелни семейства - 79 000 000 лв., Плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз - 64 500 000 лв.   Право на подпомагане имат регистрирани земеделски стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз.

Максималният интензитет на помощта от временната рамка e до 290 000 евро

(567 191 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. За определяне размера на помощта са взети предвид част от разходите, свързани с производство на първична селскостопанска продукция. Помощта се изчислява на база определени ставки по направление и видове животни или култури. Размерът на помощта за едно животно е, както следва: млечни крави под селекционен контрол - 184 лв., млечни крави - 138 лв., млечни крави в планински райони - 120 лв., месодайни крави и/или юници - 91 лв., месодайни крави под селекционен контрол - 198 лв., биволи - 189 лв., овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол - 38 лв., овце майки и/или кози майки в планински райони - 21 лв., овце-майки и/или кози-майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството - 21 лв.

Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 13 лв. Фермери, които отглеждат пчелни семейства през 2022 г., ще получат финансиране за кошери, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.

Определени са следните ставки за плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини - 1040 лв./ха, сливи и десертно грозде - 1040 лв./ха,  домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан - 722 лв./ха, пипер полски - 1400 лв./ха, за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в отопляеми оранжерии - 12 233 лв./ха, за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в неотопляеми оранжерии - 5648 лв./ха, картофи, лук, чесън - 1065 лв./ха, моркови, зеле, дини и пъпеши - 785 лв./ха, винено грозде - 200 лв./ха, маслодайна роза - 1 250 лв./ха, ориз - 200 лв./ха.

Лозарите с винени сортове грозде, производителите на маслодайна роза и ориз

кандидатстват с установените площи по култури, след извършените административни или проверки на място по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2021. Лозарите трябва да са регистрирани и като гроздопроизводители в Лозарския регистър, поддържан от ИАЛВ, и да имат реализация на поне 30% от количествата, посочени в декларацията за реколта от грозде за 2021 г.  

Розопроизводителите трябва да имат актуална регистрация в Регистъра на розопроизводителите по Закона за маслодайната роза, а картофопроизводителите да фигурират в регистъра на БАБХ за фитосанитарен контрол за 2021 г.  

Допустими за подпомагане по схемата са още и земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, десертно и винено грозде, маслодайна роза и ориз, които през 2021 г. са с унищожени на 100% площи и имат констативен протокол за установяване на щетата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?