3906

Разбиха поредна схема за злоупотреба със земеделски еврофондове

Поредна схема за злоупотреба с европейски земеделски фондове разкриха служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от МВР.

 


Петима души са арестувани при специализирана полицейска операция на територията на шест области в страната. Тя е проведена от ГДБОП под надзора на прокуратурата в областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора на 15 май.

 


При работата по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от земеделските фондове на Европейския съюз и пари от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти. Престъплението е квалифицирано по чл. 321 и във връзка с чл. 248а от НК.

 


Двама от арестуваните са регистрирани земеделски производители със сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" по проект за биосигурност. По първоначални данни за изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени с цел завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори. Установени са земеделска техника и документация, свързани с престъпната схема. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

 


Припомняме, че наскоро европейската прокуратура повдигна обвинение срещу фермер от Пловдивско, опитал да източи огромни средства чрез схемата за обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци. 

 


Драстичен бе и случаят в Петрич, където преди две години хванаха организирана престъпна група, която чрез измама усвояваше субсидии за отглеждане на земеделски култури, както и по програми за отглеждане на животни и използване на пасища и мери. Престъпната група там се ръководеше от местни висши държавни чиновници в агросектора. 

 


При разследване бе установено, че всяка година лицата, осъществяващи престъпна дейност, прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии.

 


Констатирано бе, че ръководителят на Общинска служба "Земеделие" - Петрич и неговият брат успели да усвоят чрез констативни нотариални актове по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. А по данни на БНТ само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии (над 600 000 лева). 

 


В хода на проведените мероприятия бяха извършени 4 обиска на лица и претърсване и изземване на 7 броя леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на общите Петрич и Сандански, в това число и помещения на Общинска служба "Земеделие" -Петрич, както и на земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия бяха установени и иззети мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство. Иззети бяха и множество идентификатори за животни - задължителните ушни марки, чрез които обаче могат да се точат средства или да се подменя произходът на стадата. Преди няколко години подобен случай имаше и в Пловдивско. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?