46
Следвайте ни

Растителна пепел лекува хлороза по розата

viber icon

Царицата на цветята - розата, най-често боледува от хлорозата. Тя няма инфекциозен характер и често е свързана със състава на почвата. Можете да я разпознаете по изменения цвят на листата. Те избледняват. Основна причина за това явление е липсата на качествено хранене, което предизвиква забавено образуване на хлорофил и се намалява фотосинтезата. Растенията, поразени от хлороза, не само са погрознели, но имат и признаци на слабост.  

Но хлорозата не е конкретно заболяване. То може да има различен характер. Растенията могат да променят цвета на листата си и от липса на желязо, магнезий, цинк, манган, бор и дори на неблагоприятни климатични условия. Затова огледайте храста и обърнете внимание на още фактори: сезона, времето, почвата, поливането и др., съветва експерт в синор.бг.

При липса на азот листата на розите ще станат с неравномерно изсветляване. Първо листата ще станат светлозелени, след това жълти и накрая цялото растение ще пожълтее. Обикновено това се случва през есента, когато от почвата се измиват от дъждовете полезните хранителни вещества. В този случай трябва да изчакате след дъждовете растението да се възстанови. Ако пък има липса на вода, то внесете амониева селитра, карбамид, калциева селитра, амониев сулфат в препоръчаните дози. 

Ако няма желязо и се е появила желязна хлороза, то вероятно почвата е с високо съдържание на вар. Така растението не може да усвоява желязото от земята. Горните листа изсветляват, като пожълтява пространството между жилките, а самите жилки са зелени. Ако проблемът не се реши, с времето се обезцветяват и жилките. За да решите проблема, можете да използвате листно торене със соли на желязото и с торове, в които желязото е в хелатна форма, както и да торите около храста с препарати, съдържащи желязо. 

Няма ли фосфор, листата на розите ще потъмнеят, дори ще започнат да почервеняват. На дръжките, жилките и стеблата ще се появи лилав оттенък. Образуват се празни филизи. Цъфтежът се задържа. В такъв случай трябва да наторите със суперфосфат или с други комплексни торове.  

Липсва ли магнезий, хлорозата може да се прояви първо на долните листа на храста рози. Те изсветляват или почервеняват между жилките, като краят на пластините се свива, растежът се забавя, цъфтежът е оскъден. 

Да коригирате подобен проблем можете с помощта на доломитно брашно, растителна пепел, магнезиев сулфат. 

Не достига ли цинк, листата на розите изсветляват в края и между жилките. Тъканта около централната и страничните жилки остава зелена. В случай на подобен недостатък розите трябва да се наторят със суперфосфат с цинк, цинков оксид.

Дефицитът на сяра може да се познае по изсветлените горни листа. Първо изсветляват жилките, а след това и повърхността на листата. Листата могат да станат бели, с червеникав оттенък. Растението става лесна мишена за заболявания.

Добре е да осигурите на розите спокойно презимуване. Подрежете ги, полейте ги обилно, за да ги запасите с влага през студените дни, и изолирайте, ако сте в район, където зимата може да бъде опасна за царицата на цветята.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?