Следвайте ни

Растения компаньони се грижат за здравето за доматите

viber icon

Има растения, които се грижат за здравето на доматите, ако се насеят близо до тях. Така, пазейки ги от вредители, ще допринесат и за увеличаване на добива. Засадете репички около основата на доматените растения, за да прогоните земните бълхи. Те обичат да се заселват в градините с мулч и плодородна почва, където благополучно зимуват и се размножават. И тъй като не се местят далече от мястото на преживяване, затова репичките трябва да са близо до доматите. Те ще се заселят именно върху тях, пише в агрозона.

Босилекът е назаменим за защита на доматите от трипси. Летливите химически вещества, отделяни от растението, маскират аромата на доматите, затруднявайки вредителите в търсенето на растение домакин. Трипсите са опасни за доматите с това, че пренасят вируси, които могат да причинят увяхване на доматите, задържане на растежа и поява на петна на плодовете.

Нежните цветове на копъра служат като източник на нектар и прашец за много полезни насекоми, които се превръщат в много случаи в санитари в градината. Тъй като болшинството полезни видове насекоми се нуждаят от белтък, който се съдържа в техните жертви, както и въглехидрати, които могат да се намерят в нектара, то е добре да им осигурите копър. Наличието на ресурси способства за това, че полезните насекоми ще останат на вашия участък.

Зимната ръж е включена в списъка на растенията компаньони за доматите заради способността им да съкращават количеството на плевелите около тях. Ръжта съдържа около 16 различни съединения, които помагат да се ограничи растежът на конкурентите. Химическите вещества, открити в нея, предотвратяват покълването на семената на плевелите, но не повреждат разсада от домати, пипер, патладжани и други зеленчуци, които се отглеждат след окосяването на покривните култури. Сейте ръжта през есента, а когато настъпи пролетта, окосете растенията до земята, след като разцъфтят. Оставете растителните остатъци на място и засадете разсада директно при тях. Не е нужно да копаете почвата.

Отглеждането на зелена горчица в качеството на покривни култури преди засаждането на доматите понижава разпространението от вертицилийно увяхване по доматите. Това обаче може да стане само в случай, че растенията се закопаят в почвата няколко седмици до появата на доматите в лехата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?