2374
Следвайте ни

Растениевъди и животновъди ще си поделят 72 млн. лв. COVID помощи

viber icon

Стартира приемът на заявления за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. До 26 ноември 2021 г. включително стопаните могат да подават документи. Утвърденият общ финансов ресурс от ДФ „Земеделие“ е в размер на 72 млн. лв.

Заявленията за подпомагане ще се приемат в съответните общински служби по земеделие. Целта е да се улесни приемът на документи и да се избегне струпването на хора заради усложнената епидемична обстановка в страната. Стопаните трябва да подават заявленията си по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец или по седалището на юридическото лице. Те могат да кандидатстват лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв.

Размерът на помощта за едно животно е разпределен по следния начин:

   • млечни крави под селекционен контрол,  млечни крави, месодайни крави под селекционен контрол и биволи - по 77 лв. за всяка група животни  

  • млечни крави в планински райони и месодайни крави и/или юници - 45 лв.

  • овце​ майки и/или кози​ майки под селекционен контрол - 19 лв.

  • овце майки и/или кози майки в планински райони - 15 лв.

  • овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце​ майки и/или кози​ майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) - 15 лв.

До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване на грижите за пчелните семейства. Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 7 лв.

Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв., които ще се разпределят, както следва:

  • ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини - 550 лв./ха

   • сливи и десертно грозде - 280 лв./ха

   • винени лозя - 170 лв./ха

  • домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан - 800 лв./ха

  • пипер полски - 1120 лв./ха

  • домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни - 3300 лв./ха

  • картофи, лук, чесън - 600 лв./ха

 • моркови, зеле, дини и пъпеши - 300 лв./ха

След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Помощите към стопаните ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.  Право на подпомагане имат земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци, които са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба №3 от 1999 г.

На подпомагане подлежат животновъди с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за кампания 2021, отглеждащи едри и/или дребни преживни животни и с установени за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце​ майки и/или кози майки, обвързана с производството за Кампания 2020.

Пчеларите, отглеждащи пчелни семейства през 2021 г., се подпомагат за брой пчелни семейства, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.

В сектор плодове и зеленчуци, в т.ч. винени лозя, на подпомагане подлежат земеделските стопани с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2021, отглеждащи плодове и/или зеленчуци от видовете: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винени лозя, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши.

ВГРАДКА

15 млн. лв. за щетите от градушката 

С 15 млн. лв. ще бъдат компенсирани фермерите от Пловдивска област, чиято продукция бе унищожена от градушка в края на месец август. Средствата са отпуснати след актуализацията на бюджета към Министерство на земеделието, храните и горите и са гласувани от Министерски съвет. Сумата е предвидена както за обезщетения на стопаните за повредената полска и оранжерийна продукция и оранжерии, така и за възстановяване на нормалния процес на бъдещото производство. Най-силно засегнатите от градушката общини бяха Калояново, Раковски и Марица, а най-голям процент пострадали култури - ориз, пипер, полски домати, дини, пъпеши, салати, както и овощни видове.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?