Следвайте ни

Рангел Кисов: От охлювите се добиват много и различни полезни продукти

viber icon

18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно. Най-добрите земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково бяха наградени при откриването на едноименната изложба, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина, близо до Военния клуб. В експозицията представяме успехите на българските фермери, постиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в Пловдивска област и двата университета, които обучават кадри в областта на земеделието и хранителната индустрия - Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Изложбата се реализира с подкрепата на Университет по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив, „Агрия“ АД, "Кауфланд", „Филип Морис“ ЕООД, Община Пловдив, Община "Марица", "Метро", „Неохим“ АД, "Агрион", "Билла" и „Евро Ферт“ АД. Тя ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 г. В няколко поредни приложения "Агро" ви запознаваме с дейността на отличените земеделски производители. В този брой представяме Рангел Кисов - производител на охлюви в с. Говедаре, и Христо Христакиев - собственик на кравеферма в с. Сърнегор и производител на месни продукти.

Рангел Кисов е ентусиаст, който е предприел производството на нестандатен бизнес за България. През 2009 г. създава ферма за развъждане и отглеждане на охлюви от вида Helix Aspersa Maxima по френска технология. Стопанството се намира в пазарджишкото село Говедаре. От 1 експериментален декар в началото, днес фермата за охлюви се простира върху 8 декара. Към нея има изградена репродуктивна зала, люпилня, зала за сушене и хладилна камера за съхранение на готовите охлюви. Фермата е реализирана  изцяло със собствени средства.

По време на производството, което е с продължителност от май до октомври-ноември, помага цялата фамилия. През пролетта новоизлюпените охлювчета се изнасят на открито, на специално изградени дървени конструкции с хранилки. Там им се осигуряват оптимални условия за развитие, необходима влага и специален фураж. При достигане на полова зрялост - след около 100-120 дни, охлювите се събират поетапно и веднага се подлагат на сушене. След този процес те хибернират, свиват се, скриват се в черупките си и се запечатват. Следва селекция и отделяне на охлюви за репродуктори и сортиране на останалите по големина. После се внасят за съхранение в хладилна камера при температура от 3 до 8 градуса. Готовата продукция се реализира основно в чужбина - в Гърция, Кипър и Франция. За съжаление, този вид производство не е включено за подпомагане към сектор „Животновъдство“ , затова и няма субсидии, но се надявам нещата да се променят за производителите на охлюви“,  казва Рангел Кисов.

Въпреки това той си е поставил амбициозни професионални планове. Близо до фермата за охлюви ще строи преработвателна фабрика, за която има изготвен проект. Там ще се произвеждат няколко вида охлювни заготовки - замразени, охладени, вакуумирани и консервирани. Ще се добива и хайвер от охлюви. За целите на инвестицията ще кандидатства по някоя от мерките от новата Програма за развитие на селските райони.

Предприемачът има и друга смела идея за реализация. Заедно с екип от специалисти работи върху създаването на козметична и лечебна серия, в основата на които отново са охлювите. Отдавна са известни полезните и лечебни качества на продуктите с екстракти от охлюви, затова искаме да сме полезни и в тази област, казва фермерът.

Христо Христакиев: Месодайното говедовъдство има перспектива в България

Има ли човек хоби и любов към животните, лесно може да го превърне в бизнес. Пример за това е Христо Христакиев, който, за разлика от повечето си колеги, не е потомствен фермер. Към основния си бизнес - производство на картон и хартия, прибавя още един, но в сферата на животновъдството. Отскоро е собственик на елитно стадо говеда от месодайните породи Абърдин Ангъс, Лимузин и кръстоски. Животните са 90, между които крави, телета и 2 бика с родословие. Отглеждат се свободно-пасищно в село Сърнегор, община Брезово. Дворът им за разходка е залесена с габър и дъб обширна площ от 1400 декара в Централна Средна гора, а мястото е оградено с електропастир.

Фермата притежава сертификат за биологично производство. Месото се преработва на ишлеме в саздърма, суджук, луканка, пастет, както и консервирано телешко варено. Продукцията се реализира под марката „Сърнегор“ в своя търговска мрежа в София, Пловдив и Варна, също и на фермерските пазари и магазини, където се продава главно българска продукция от екоферми.

Всичко започва през 2017 г. с отглеждането на 100 пчелни кошера, закупуването и облагородяването на 2000 декара земеделска земя в Сърнегор, която не е обработвана 30 години. Идеята е на нея да се сеят фуражни култури - фий, грах, овес, тритикале и други, да се балират и продават. За целта фермерът изчиства земята, влага средства в трактор, балопреса и друг инвентар. По стечение на обстоятелствата се отказва от пчелина и се насочва към едрото животновъдство.

Купува чистокръвни говеда Абърдин Ангъс, а част от земите си превръща в обширни пасища, където животните пасат целогодишно, хранят се и с произвеждания във фермата фураж. Осигуряваме им  балансирано хранене за по-доброто им угояване и достигане до качествен състав на месото, казва Христо Христакиев. Първата партида продукти от чисто телешко месо се произвеждат през септември 2020 г. и правят фурор на Дефиле на младото вино в Пловдив. Пазарът на говеждо месо в България все още е малък и тепърва се развива, но месодайното говедовъдство е развиващ се сектор, убеден е фермерът.

 

Христо Христакиев е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България. В животновъдния бизнес той е вложил собствени средства. На този етап не е кандидатствал по европейски или национални програми. Във фермата има постоянно наети двама работници, счетоводител и ветеринарен лекар. В краткосрочен план целта е да се увеличи броят на животните в стадото с очакваните нови приплоди, както и закупуване на още породисти крави.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?