Следвайте ни

Японски вестник ражда цветя и билки

Изданието е от рециклирана хартия, в която са заложени семена

viber icon

В Япония се печата „Зелен вестник“ върху рециклирана и растителна хартия. Уникалното е, че след като се прочете, може да се посее и да роди различни растения. Печата се с мастило на растителна основа, което действа като тор на хартията.  В нея при рециклирането са заложени цветни семена - макове, рози, маргаритки и др. Вестникът е изобретен от издателя на известния японски ежедневник „Маничи Шимбунша“ (The Mainichi Shimbunsha).

Хартията е на пазара от няколко години и представлява смес от рециклирана хартия, вода и семена от малки цветя или билки. Ако не се изхвърли,  от нея ще изникне чудна цветна градина в домашни условия. След като вестникът се прочете, се разкъсва на дребни парченца. Ако не ви се занимава да сеете по правилата, хвърлете късчетата в някоя саксия,  поливайте редовно и след няколко седмици ще берете билки и цветя. А и новините ще са забравени, съветват изобретателите.

Екологичният вестник има огромен успех, тиражът му е над четири милиона екземпляра на ден в Страната на изгряващото слънце. Приходите от продажби са към 80 млн. йени, което се равнява на над 700 хиляди щатски долара. Инициативата включва и часове в училищата, за да се повиши осведомеността на децата по въпросите за опазването на околната среда, както и да ги научи какво е предимството от рециклирането.

Проектът е на една от най-големите рекламни агенции в Япония - Dentsu Inc. Това не е първата ползотворна инициатива, предприета от тамошния всекидневник. Ангажираността му към опазването на околната среда вече е добре известна благодарение на предишна рекламна кампания - за дарения за население в Африка, страдащо от недостиг на питейна вода. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?