Следвайте ни

Ягодите и черешите паднаха под 3 лева за килограм на Хасковския пазар

viber icon
ХАСКОВО, Марица

Цените на черешите и ягодите на хасковския зеленчуков пазар паднаха под 3 лева за килограм. На сергиите днес имаше и череши по 2 лева. Производител от село Крепост обясни, че ранните сортове вече са преминали и вече започват да берат от средните, които са най-масови, затова и цената е паднала. Изкупвачите от фирмите за преработка ни дават по 60 стотинки за килограм от дребните и по 1 лев за едрите сортове, така, че е по-добре за нас да си ги продаваме на пазара, па макар и на по-ниска цена от тази на борсите. За да ги закараме на борсите трябва превоз и време, а ние нямаме такова по време на кампанията.

Цените на ягодите и черешите паднаха под 3 лева за килограм на едро, като само преди седмица цената им по борсите беше над 5 лева. При черешите поевтиняването е с близо 31% и сега се продават по 2,66 лв. за килограм, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Намалението при ягодите е с почти 14 на сто и килограм на едро се предлага вече по 2,75 лв.

Понижение има и при ябълките, като по борсите цената им стигна 1,36 лв./кг. показва справка с борсата в Плодовитово.

Продължава спадът и на цените на зеленчуците. Вносните домати и краставици обаче ни излизат по-изгодно от родната продукция. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 9,7 на сто и се продават през тази седмица по 1,86 лева за килограм. Вносните се търгуват по 1,55 лева за килограм, което е с 1,9% по-евтино.

Намалението при родните оранжерийни краставици е с 0,5 на сто до 1,82 лева средно за килограм, а вносните се търгуват по 1,26 лв./кг.

Картофите поевтиняват със 7,4 на сто и се продават по 0,75 лева за килограм на едро. Цената на пресните картофи се понижава с 22,4% до 0,90 лева за килограм, а на зелето – с 13,2% под 0,60 лв./кг./Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?