4020

Птичи грип върлува нонстоп в страната

Няма да има дефицит на български яйца за Великден, успокояват птицевъдите

Епидемията от птичи грип взе застрашителни размери в страната. Последните два случая, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви на 12 април, са от областите Хасково и Кърджали. Въпреки че заболяването има сезонност, то върлува нонстоп в страната години наред, като в рамките на година са открити десетки огнища в почти всички области у нас, а хиляди пернати са унищожени.

В края на 2023 г. нова голяма вълна тръгна от селата Стефаново и Дончево, обл. Добрич, където са двете най-големи производствени бази за яйца у нас. Въпреки взетите мерки, заболяването плъзна и засегна стопанства в пазарджишките села Мало Конаре, Черногорово и Главиница, както и във Ветрен, Брезово, Цалапица. През 2022 г. точно преди Великден птичи грип затвори и голямата птицеферма в Асеновград. От Съюза на птицевъдите обаче са оптимисти, че въпреки големите загуби, няма да има дефицит на български яйца за предстоящия голям християнски празник.

Тревожно е, че заболяването се разпространява както в легални големи птицеферми, така и в нерегистрирани обекти от типа „заден двор“.

Такъв е случаят в кърджалийското село Доборско, където покрай заболяването е хваната и нелегална ферма. В нея се отглеждали над 100 кокошки, токачки и пуйки. Бройката е нищожна на фона на 390 000 птици в село Войводово, Хасковско. Фермата за бройлери е пламнала от птичи грип преди седмица. Вече са предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта. От БАБХ напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Точно преди година епидемиологът от Световната здравна организация (СЗО) Ричард Пийбоди призова светът да се подготви за възможността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия. По данни на СЗО от 2003 г. до 25 февруари 2023 г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая. „Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това обяви от ефира на Нова тв епидемиологът д-р Петър Марков, който работи във Великобритания.

От Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) също предупредиха за опасност от появата на широкомащабна пандемия от птичи грип, ако вирусът се прехвърли към хората и започне да се предава между тях. Проблемът е, че хората нямат имунитет срещу този вирус. Птичият грип е масово разпространен по света. Годишно негови жертви стават милиони пернати и бозайници от Аляска до Антарктида. Тепърва се разработват ваксини, които да се прилагат като превенция на заболяването както при хората, така и при птиците.

Птичият грип е описан за първи път в Италия през 1878 г. като „птича чума“, а през 1955 г. става ясно, че е разновидност на грипните вируси. Разпространява се по въздуха и чрез изпражненията. Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразена храна, вода, инвентар и облекло.

БАБХ с апел към ловци и туристи

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня: Агенцията е официалният компетентен орган в страната за контрол на заразните заболявания, в т.ч. и на инфлуенца по птиците. Членовете на дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат да съдействат на компетентния орган при осъществяване на надзора при диви птици за болестта. Това ще подпомогне БАБХ да проучи как болестта е разпределена географски и при различните видове птици.

При откриване на мъртви птици, констатиране на птици с некоординирани движения или установяване на изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстрелян пернат дивеч незабавно трябва да се информира Областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия се намирате, или на горещия телефон на БАБХ: 0 700 12 299. Пълния текст на "Насоки за действие при откриване на трупове на мъртви диви птици или птици с нетипично поведение" може да намерите на следния линк: https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2022/05/25/wild_birds_hpai_guidelines_rev.pdf

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Ной

Ной

16.04.2024 | 18:53

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! //Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Отговори
0 0
етнически лидер

етнически лидер

16.04.2024 | 13:14

При нас в маалата върлува п.чи грип с добавка п.чи въшки

Отговори
0 0
Измама

Измама

16.04.2024 | 12:16

Хора, измислят си ''грипчета'' за да ни накарат да унищожим и малкото роднопроизводство. Как в Украйна ,Полша и Унгария няма птичи грип?? Всеки петък през митниците минават тонове внос на птиче месо с неясен произход. ГМО продукти с хормони, антибиотици и химия.

Отговори
3 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?