49
Следвайте ни

Птичи грип отново пламна в Трилистник

viber icon

Птичи грип отново пламна в промишлена ферма за кокошки-носачки  в с. Трилистник, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. За същия обект това е второ огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в рамките на 2021 година и пето от 2017 година до момента.  

При установяване на огнището, в обекта се отглеждали над 30 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на въпросното огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици  и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

През 2021 година в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при 1 790 диви птици и в 1 219 огнища във ферми с домашни птици. В момента циркулират основно щамовете на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1. 

От началото на годината в България са потвърдени 9 огнища (в т.ч. новото в село Трилистник) и 2 случая при диви птици.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?