Следвайте ни

Птичи грип настъпва в Европа, у нас върлува втора година

viber icon

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) предупреждава, че има опасност да възникнат нови огнища на птичи грип в ЕС и приканва страните членки да засилят мерките за наблюдение и биосигурност, съобщава AgPress.eu. 

Предупреждението идва след сигнали за огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) сред диви и домашни птици в Западна Русия и Казахстан през последните няколко месеца. Този регион е известен с есенен миграционен път за диви водни птици, насочени към Европа.

В България обаче птичият грип върлува втора година. Най-много огнища са открити в птицеферми в Пловдивска област. Заради заразата бяха унищожени стотици кокошки-носачки и яйца.

Северна и Източна Европа вероятно ще бъдат най-уязвими от нови огнища, като се имат предвид минали случаи. Когато птичият грип беше открит в същия район на Русия през лятото на 2005 и 2016 г., в Северна и Източна Европа последваха епидемии. Ако моделът се повтори тази година, той се очаква да пристигне в същите райони на Европа през есента или зимата. Възможно е и последващо разпространение в страни от Южна и Западна Европа.

Сигналът е включен в последната актуализация за инфлуенцата по птиците в Европа и извън нея. Новият доклад - съставен от EFSA, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на Европейския съюз за инфлуенца по птиците - обхваща периода от май до август 2020 г.

Разпространението на вируса вероятно ще бъде предизвикано от внезапно и трайно понижаване на температурите в централна Русия и Казахстан.

Болестта е силно заразна за птиците, но рисковете от предаване на хората се считат за ниски. В миналото обаче се е случвало предаване на вируса от заразени птици на хора. Въпреки това, за да се сведе до минимум рискът от предаване на хората, те не трябва да докосват мъртви птици, без да носят подходящи лични предпазни средства, предупреждават специалисти.

Последните огнища на птичи грип бяха съобщени през януари от Полша, Унгария, Румъния и Германия. Поради тази ситуация птичи продукти от тези страни са забранени на някои външни пазари повече от 6 месеца. В началото на септември Полша, най-големият производител на домашни птици в ЕС, си възвърна достъпа до пазара в Сингапур.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Миче

Миче

07.10.2020 | 00:34

Немали да саобщиш га ша има пичи грип Чекаме с нетърпение го

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?