Следвайте ни

Проверяват дирекция в ДФ "Земеделие" за рекет на фермери

viber icon

Директорът на дирекция „Противодействие на измамите” в Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Димитров е освободен от длъжност. Има съмнения, че водената от него дирекция е била бухалка на Фонда срещу бенефициенти - земеделски производители и общини по различни мерки, както и срещу служители, съобщиха от пресцентъра на институцията. В момента се извършва цялостна проверка на дейността на оглавяваната от Димитров дирекция. ДФЗ апелира към всички потърпевши да подават сигнали към Фонда на тел. 0700-106-16 и e-mail: [email protected] и компетентните органи в страната.

Иначе през септември 2019 г. тогавашният шеф на Фонда Васил Грудев при встъпването си в длъжност обяви, че ще бъде безкомпромисен към служители, които изнудват земеделски производители, че няма да толерира корупционни практики и ще бъде безкомпромисен към тях.

Малко преди това от Националната асоциация на зърнопроизводителите алармираха, че служител от регионалния технически инспекторат в Плевен изнудва трима фермери. Изнудвачът е искал по 1000 лева от всеки от тях. По-късно той бе заловен в момента на получаване на парите.

Пак през 2019 г. при акция на Специализираната прокуратура бяха задържани шестима висши служители на ДФЗ. Според прокуратурата въпросните чиновници оказвали чадър над фирми, свързани с алкохолния бос Миню Стайков. Констатираните нарушения бяха по две европрограми - за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Тогава главният прокурор Иван Гешев обяви, че аферите са вършени по времето на бившия директор на Фонда Румен Порожанов.

В годишен отчет на Разплащателна агенция е посочено, че през 2019 г. в инспектората към Държавен фонд "Земеделие" са получени 27 сигнала за корупция. Това е повече от двойно спрямо предходната година, когато броят им е бил 12. Общо 97 планови и извънпланови проверки са направили инспекторите към Фонда през същата година, като най-много от тях - 42, са по сигнали за нарушение на служебните задължения. 

При 20 от разглежданите случаи са установени допуснати нарушения. В 8 от тях няма съществени последици и се отнасят за пропуски при спазване на нормативните документи. В останалите 12 случая са направени предложения за налагане на дисциплинарни наказания на 20 служители. 6 от дисциплинарните производства срещу тях не са образувани поради изтекъл давностен срок, 3 са в процес на производство, а по останалите 11 са уволнени 5 души, други 5 са се разминали с порицание или забележка, а 1 е освободен. От уволнените 5 служители има двама старши експерти и по един началник-сектор, началник- отдел и главен юрисконсулт.

В 12 от случаите на нарушения се е стигнало и до предаването им към МВР, антикорупционната комисия, съда и прокуратурата. 3 от тях са били по сигнали за корупция, като в единия случай е осъществено взаимодействие с правоохранителните органи и прокуратурата и служител на регионален инспекторат на Фонда е заловен при получаването на подкуп.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тодор

Тодор

20.07.2021 | 09:51

Какво ще кажете за харчене на пари от земеделските производители не по предназначение

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?