Следвайте ни

Проверяват бразилски фуражи за салмонела

Българска агенция по безопасност на храните проверява фуражи за салмонела, внос от Бразизия. Информация за това е получена чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) от Хърватия. Оттам е разпространена информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Част от този соев шрот е доставен до 7 оператора в България, както и в Румъния.  

Към настоящия момент у нас се извършва проследяване на соевия шрот, обект на нотификацията и произведените комбинирани фуражи, в които е вложен същият, с цел установяване дали в доставеното количество има замърсявате със салмонела. Пробите в Румъния са показали отрицателни  резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.
Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват кучетата, котките, домашните, селскостопанските  и диви животни, включително и хората. Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела. 

Заразяването става след консумиране на заразени яйца, сурово или полусурово месо и субпродукти – гръкляни, бял и черен дроб, далак, глави и крака на птици, добити при преработката на болни от салмонелоза животни. Попаднали в организма на животното, салмонелите се размножават и отделят ендотоксин – вещество, което причинява отравяне на организма.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?