Следвайте ни

Проверете лозята и рапицата за вредители, плъзнаха болести

Насажденията са застрашени от екскориоза и рапичен цветояд

През този сезон лозята са уязвими към заболяването екскориоза /Phomopsis viticola/, а рапицата се напада от рапичен цветояд /Meligethes aeneus/. 


Повредите от екскориоза се диагностират лесно в ранните фенофази от развитието на лозата. Обикновено в основата на зелените леторасти се появяват малки, закръглени петна, които разрастват и придобиват елипсовидна до вретеновидна форма. Кората на леторастите се разкъсва и в мястото на нападение се открива повредената дървесина. Част от заразените пъпки загиват, от други израстват леторасти със скъсени междувъзлия и деформирани листа.

Най-чувствителни към патогена са младите леторасти от развитие на пъпките до поява на трети-четвърти лист. При хладна и дъждовна пролет по време на развитието на пъпките да се извършат задължителни ранни, растително-защитни третирания, като се следва следната схема:  Първо пръскане във фенофаза “набъбване на пъпките”; - Второ във фенофаза “зелен връх на пъпката”; - Трето във фенофаза “пеперуда”. Следващите пръскания от вегетационната схема на борба съвпадат със защитата срещу оидиума по лозата. Разрешени препарати и дози за растителна защита Микал Флаш 0,2%, -  Пасодобле 70 ВГ 200 г/дка.


Рапичният цветояд зимува като възрастно под растителните остатъци. Напролет бръмбарите се появяват при температура 12 градуса.  Хранят се с нектара на цъфтящи кръстоцветни плевели. Бръмбарите правят дупчици отстрани на цветните пъпки, изгризват тичинките, плодника и венчелистчетата, вследствие на което те изсъхват и окапват. Женските снасят по едно яйце в основата на тичинковата дръжка. Излюпените ларви се развиват в цветните пъпки и изгризват тичинките и плодника. При хладна пролет повредите достигат 50-60 %. Късните сортове се нападат по-силно.

Борбата е насочена срещу възрастното, преди яйцеснасяне. При установяване на плътност над праг на икономическа вредност и фенофаза бутонизация, да се извърши третиране преди цъфтежа. Препоръчителни препарати Пиринекс Сюприйм 3В в доза 70 мл/дка или Маврик 2 Ф в доза 20 мл/дка.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?