44

Проверете житни, овошки и лозя за болести и вредители

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще се осъществяват с умерени темпове при средноденонощни температури около климатичните норми. Падналите валежи със стопанско значение през третото десетдневие на април в полските райони от страната подобриха условията за протичане на началните фази от развитието на царевицата и слънчогледа и на вегетацията на зимните житни култури.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене при част от посевите в западната половина от страната и в централната част на Дунавската  равнина, преход към изкласяване и изкласяване в някои райони от Източна и Южна България - агростанциите Търговище, Силистра, Карнобат, Казанлък, Пловдив и Пазарджик. При царевицата и слънчогледа според датите на сеитба ще протича поникване и начало на листообразуване. При лозата ще се наблюдава листообразуване (1-3 лист) и отделяне на реса, сочи агрометеорологичната прогноза на НИМХ.

При зимните житни култури през периода на фазите вретенене и изкласяване щети по растенията нанасят обикновената житна пиявица и вредната житна дървеница. Посевите трябва да бъдат обследвани и за развитието на брашнестата мана. При овощните видове след преминаване на цъфтежа продължават третиранията срещу ранното кафяво гниене по костилковите, струпясване и брашнеста мана по семковите овошки. При лозата растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на културата от мана и одиум и от вредната дейност на жълтия лозов акар.

Прогнозираното неустойчиво време с превалявания временно ще ограничава възможностите за провеждане на агротехническите дейности. В началото на периода във високите полета на Западна България остава вероятността за образуване на слани и повреди по земеделските култури.

Според прогнозите през първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъдат необичайно по-хладни, особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани. За района на Пловдив очакваните максимални температури през следващите седем дни са 22-23 градуса, а минималните - между 6 и 9 градуса. Възможни са кратки превалявания днес, на 2 май, както и на Великден. 

Валежи от сняг се очакват по планините. Най-ниски ще са температурите около Великден. Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи, прогнозират от МетеоБалканс.

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие. Тогава дневните стойности ще достигнат 25-30 градуса. Дори климатичните модели прогнозират, че ще са с 5-6 градуса над климатичните норми. 

Към края на второто десетдневие на май се очаква ново понижение и по-ниски температури. Ще има условия за валежи и гръмотевични бури, а над 1800-1900 м и от сняг. Времето ще заприлича на април.

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?