44

Променливото време бави работата на полето

След сухото и горещо време до средата на април с максимални стойности, достигнали в някои райони на Дунавската равнина до и над 33 градуса, агрометеорологичните условия в края на изтеклия седемдневен период претърпяха промяна. Падналите валежи в полските райони от страната, на места с количества от 25-40 ​л/кв.м, подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Прогнозират се чести и повсеместни валежи, повишаване на съдържанието на вода в почвата и нормализиране на топлинните условия. Според прогнозите в Пловдив само вторник ще е дъждовен.  До края на седмицата се очаква слънчево време, с максимални температури 22 градуса, а минималните рано сутрин ще са между 6 и 10 градуса.

Има повишена вероятност на места валежите в някои части на страната да са интензивни и значителни по количество. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, в Източна България и ще се усили. Сутрешните температури ще са по-високи, но дневните ще се понижат с 2 до 4 градуса.

През следващите няколко дни вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с умерени темпове при средноденонощни температури, близки до климатичните норми. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза вретенене, отчитат агрометеоролозите от НИМХ. При засетите полета със слънчоглед и царевица ще протича покълване и поникване. При късните сортове овошки ще се наблюдава цъфтеж, а при ранните и средноранните видове - формиране и наедряване на завръзите. В началото на периода в котловините и високите полета не е изключена вероятността за минимални температури около критичните за цветовете и младите завръзи на овошките и риск от повреди. 

Неустойчивото време през повечето дни от периода ще ограничава възможностите за работа на полето - предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед и царевица, растителнозащитни пръскания при трайните насаждения и зимните житни култури. Във фаза "вретенене" посевите с пшеница трябва да се обследват за появата, разпространението и вредоносността на някои икономически важни вредители и гъбни болести - обикновена житна пиявица (възрастни и ларви), вредна житна дървеница, брашнеста мана и септориоза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?