44

Производството на роден зарзават продължава да се свива

Най-значителен спад има при краставиците, следвани от картофи, домати, зеле и пипер

Негативната тенденция за дефицит на роден зарзават продължава, и то на основни зеленчукови култури. От отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието отчитат, че към средата на юни 2022 г. откритите площи, засадени с картофи, пипер, домати, пъпеши, дини и краставици, са в границите от 7,4% до 44,8% под отчетените по същото време на миналата година, като най-значителен спад се наблюдава при краставиците.

Прибраните до момента количества картофи и краставици от открити площи са респективно с 58,3% и 80,6% по-малко спрямо година по-рано поради съчетание от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Продукцията от ягоди също се свива на годишна база, но по-слабо - с 6,5%.

Както "Марица" писа, за една година площите за отглеждане на полски зеленчуци са се свили с до 26% при различните култури. За сметка на това вносът продължава да е в разцвет. 

По предварителни данни на НСИ, през първото тримесечие на 2022 г. в страната са внесени 84,1 хил. тона пресни зеленчуци и 107,1 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 3,7% по-малко и с 13% повече спрямо същия период на 2021 г. Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на краставици и корнишони (с 3,4 хил. тона, или 26,2%) и домати (с 2,5 хил. тона, или 10%). Намаление е налице и при импорта на зеле, пиперки, патладжани и тикви - с между 0,9% и 19,6%.

Същевременно доставеното количество картофи нараства с 3,5 хил. тона, или 27,3%. Увеличава се и вносът на лукови зеленчуци (с 3,7%) и гъби (с 10,7%). Около 69% от вноса на пресни плодове през първите три месеца на 2022 г. се формират от цитрусови плодове и банани - общо 74,1 хил. тона, което е с 2,7 хил. тона, или 3,8%, повече на годишна база. Сравнително голям дял (19%) заемат и доставките на ябълки, които нарастват с близо 69% на годишна база, до 20,2 хил. тона. Внесените количества ягоди, грозде, круши и черупкови плодове са с между 5,3% и 45,7% повече в сравнение със същия период на 2021 г., а при кивито е налице намаление с 2,2%.

От НСИ отчитат още, че за периода януари ​- март 2022 г. има намаление и на износа на пресни зеленчуци с 42,1% спрямо година по-рано, но пък има увеличение на експорта на пресни плодове с 66,2%. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на свиване на реализацията извън страната на краставици и корнишони - до 56,2%, а на зеле с 83,6%, както и на липсата на експорт на сладка царевица. Намаляват и изнесените количества домати, пиперки, тикви и лукови зеленчуци - с между 11,1% до 52,9%.

Износът на пресни плодове през първото тримесечие на 2022 г. представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т.ч. предимно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, се отчита намаление на изнесените количества черупкови плодове (с 21,3%), ягоди (с 46,4%) и ябълки (с 90,6%).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бай Тошо

Бай Тошо

05.07.2022 | 15:59

Но сега целогодишно имате банани и може винаги да си ги наврете ...

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?