Следвайте ни

Производителите на пипер: Да паднат лимитите за консервиране на плодове и зеленчуци

В противен случай голяма част от реколта 2020 ще изгние на полето

viber icon

Да се премахнат лимитите за максималните количества плодове и зеленчуци, които преработвателните предприятия ще изкупуват от фермерите, за да получат подпомагане по мярката „де минимис” (de minimis). В противен случай голяма част от зеленчуковата реколта 2020 ще остане по полето и ще изгние. За това алармира секретарят на Асоциация „Български пипер” Георги Василев. От името на бранша той е изпратил писмо до министъра на земеделието Десислава Танева. Публикувал го е и във Фейсбук страницата си.

Наскоро Държавен фонд „Земеделие” даде указания  за прилагане на помощта de minimis (съгласно Регламент (ЕС) 1407/2013). Бюджетът, който държавата ще отпусне, е 3,2 милиона лева. Средствата се разпределят между преработвателните предприятия за преработка на домати, пипер и патладжан, праскови, нектарини, сливи и малини за реколта 2020 г. За всеки тон от посочените култури консервните заводи получават помощ, която да покрие разходите им за транспорт и съхранение.

„Не е целесъобразно да се обвърже получаването на помощта за преработвателното предприятие със закупуване на зеленчуци от земеделските производители с лимити - посочените минимални обеми по схемата за обвързаната подкрепа за 2020 година. Нормалните средни годишни добиви от декар за тези култури са три пъти по-големи тази година и в тази връзка настояваме да се преразгледат предложените лимити и предлагаме промяна в точка 4.3.2 на указанията“, пише Василев в част от писмото.

Според указанията заводите ще могат да изкупуват продукцията тази година при следните ставки: домати - 30 лв./тон, пипер - 37 лв./ тон, патладжан - 20 лв./т, праскови и нектарини - 27 лв. / тон, сливи - 21 лв. /т, малини - 139 лв. за тон. Едно предприятие може да изкупи продукция от 200 хил. лева до 391 166 лева. Това е лимитът за помощта, която се отпуска по тази схема в период на три години - от 2018 до 2020 г.

От бранша настояват тазгодишните лимити да се умножат по три, за да може цялата произведена от фермерите продукция да бъде изкупена. Категорични са, че всички почти 400 преработвателни предприятия на плодове и зеленчуци в страната имат огромен капацитет и биха могли да преработят реколтата. „Само така държавата би могла да подкрепи всички, а не само определен кръг фермери”, казва Георги Василев.

Заявленията за получаване на помощта ще се приемат от 10 до 31 август, а документите за изкупената продукция ще се представят във фонда до 15 октомври. Пиперът обаче се бере до началото на ноември, затова фермерите настояват и за промяна в сроковете.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?