Следвайте ни

Производители на плодове и зеленчуци: Искаме 5 % ДДС

viber icon

Да се намали ДДС –то върху плодовете и зеленчуците на 4 и 5%, апелират отново производители от цялата страна. Те надигнаха глас след като бе взето решение да се редуцира от 20 на 9 % ДДС-то в ресторантьорския бранш. Напомнят и факта, че за зърнопроизводителите този проблем отдавна е решен с правилото обратното начисляване на ДДС. При този механизъм данъкът се плаща от получателя, а не от доставчика на стоката, а идеята е да се предотврати възможността за данъчни измами чрез фиктивни сделки по веригата на доставки. 

„Борим се за това намаление от 2000-та година, но няма кой да ни чуе. Ако стане факт, ще се изсветли секторът, а българските производители ще бъдат конкурентноспособни“, коментира Мариана Милтенова от Националното сдружение на градинарите. 

Миналото лято земеделският министър Десислава Танева съобщи във фейсбук профила си, че агроминистерството е изпратило официално искане до финансовото министерство за обратно начисляване на ДДС при плодовете, зеленчуците и суровото мляко. 

Фермерите изпратиха мотивирани искания в две писма до премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и финансите, председателят на Народното събрание, шефът на Държавен фонд „Земеделие“.  Едното писмо е подписано „ ОТ РЕАЛНИТЕ ДРЕБНИ И СРЕДНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ“, а другото от 21 браншови организации. Те настояват и за спешна среща с министър-председателя. 

Ето част от писмата на стопаните: 

„Нашият сектор земеделие е изключен от грандовата схема за подпомагане на микро и малки предприятия, защото можело да има дублиране на подпомагането по ОПИК и ПРСР. Това не е възможно за дребните и средни производители, които почти нямат проекти по ПРСР. Тези, които имат нека да бъдат изключени. Това да се отнася и за другите микро и малки предприятия, които са ползвали финанси по ОПИК. Двойното подпомагане се получава именно от фирмите, които ползват програмите на ОПИК и пак те сега се подпомагат от ДФЗ по мерките за COVID-19 с пари по ПРСР като пари за транспорт на пипер, домати и краставици, складиране или като субсидии на преработвателни предприятия. Защо  производителите на непреработени земеделски култури и особено на плодове и зеленчуци не се подпомагат?

За наше огромно разочарование, миналата седмица министър Танева ни попари с новината, че трябва „ДА ЗАБРАВИМ за ДДС-то, защото министър Горанов е казал, че е изключено в тази тежка ситуация този данък да се намалява за каквото и да било или да се приложи обратното начисляване на ДДС.

Като последица от високия процент на ДДС и неадекватно прилаганата обща селскостопанска политика – ОСП в България след 2007 г., стотици хиляди хора от селските райони напуснаха страната и станаха сезонни работници –  наемници в старите държави членки на ЕС, създавайки  национален доход и брутна добавена стойност за чужди  държави, защото там могат да им плащат по-високи заплати. И не не можем да приемем факта - ние ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ да доставяме на ресторантьорите продуктите си с 20 % ДДС, а те да се възползват от намалената ставка за сметка на нас, хората които с къртовски труд работим на полето и произвеждаме първичния хранителен продукт, внасяме осигуровки и налози в хазната.

Очакваме отговори и действия относно:

1.        Определен лимит от безвъзмездната помощ  от схемата за подпомагане на микро и малки предприятия до 10 000 лв.

2.        Намаляване ставката на ДДС на 5%

3.        Справедливо финансиране при назначаване на работници

4.        Реална подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци при производството и реализацията им.

5.        Безлихвени кредити и отношение, каквото заслужаваме.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?