46

Производители: Черешите по-скъпи с 10-15% тази година

Към края на май започва беритба на по-ранните сортове череши

На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, търговци прогнозират и значително увеличение на цената на черешите. В сектора вече съобщават за добри новини - студеното време забавя растежа на черешовите насаждения близо до село Ябълково край Кюстендил.

Според Димитър Сотиров от Института по земеделие високите температури водят до преждевременно развитие на дърветата. "Застудяването в края на март се отразява много благоприятно на череши, слива, круша. Само джанките цъфтят. Черешите се намират в състояние на зелен бутон и могат да понесат температури до минус 6 градуса. Ако продължи застудяването, ще се забави растежа на черешата и се надяваме цъфтежът да настъпи не по-рано от 20 април. Тогава падат късните пролетни мразове, за да избегнем измръзване на пролетните пъпки", обясни той за NOVA.

По думите му към края на май започва беритба на по-ранните сортове. "Те не са с такова качество като средноранните, около 10-15 юни. Тогава ще имаме истинска качествена череша. Би трябвало да поскъпне. Цената може да нарасне с 10-15%. Миналата година цените се движеха от 1,50 до 2,20 лв за килограм от градините, това не е добре за производителите, но са принудени да продават на такава цена. Тази година може би цената ще стигне до 2,50 лева. Търговците злоупотребяват с производителите и консуматорите на плодове, като увеличават цената с колкото си искат. Най-скъпите череши са ранни от Чили и Аржентина, но те са не повече от 500 килограма общо", посочи Сотиров. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Цени

Цени

29.03.2023 | 23:47

Със череши или без череши живота си върви, има държави които на са ги и виждали, проблема като цяло е съвсем другаде, просто при нас пазарния принцип на търсене и предлагане е нарушен отдавна, вчера във голяма верига видях сланина на 16 лева за килограм ха честито, е има сайт за цените е хайде пак честито, кое променя цените нека мислим малко пи трезво а не като тези от пътищата, да ама там им налагат санксии, ама за нашите раководители няма

Отговори
0 0
Ех защо не съм млада

Ех защо не съм млада

29.03.2023 | 22:34

Да отивам да бруля чужди череши...!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?