Следвайте ни

Производители алармират: Черупковите плодове не се зачитат за приоритетни

Секторът пострада от пандемията, но не е подпомогнат

viber icon

Секторът на черупковите плодове не е определен като приоритетен, въпреки че отговаря на основните изисквания. За това алармира Илияс Сарнук от Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. На база критериите - спад в приходите, липса на ликвидност и силна необходимост от подпомагане, се определя дали даден сектор е допустим за приоритетен. Макар да отговарят на тези условия, производителите на черупкови плодове са извън категорията "приоритетен сектор" и няма да имат никакви конкурентни предимства още при кандидатстването по Подмярка 4.1, чийто прием най-вероятно ще стартира на 2 април. С предимства обаче ще бъдат необичайни производства като това на дрян и мушмули например, подозира Сарнук, цитиран от Агрозона.

Ковид кризата не е подминала бранша и има сериозен спад на приходите, освен това има и внос от трети страни на занижени цени. Не е тайна, че от Украйна идва почти безмитен внос, който сериозно ощетява производителите. В случай че производството на черупкови плодове бъде определено като приоритетен сектор, това би помогнало за автоматизацията на много насаждения, които се направиха в сегашния програмен период. Това са реални насаждения, чиито собственици силно разчитаха на възможност за автоматизация в бъдещ период на плододаване. Става дума за проекти за напояване или за допълнително оборудване, което е необходимо за събиране на плодовете. Новите сортове, които са заложени в периода 2014-2015 г., влизат рано в плододаване и дават по-висока реколта. Някои градини вече плододават и има нужда да бъдат автоматизирани работните процеси.

Критериите по Подмярка 4.1 все още са в период на обсъждане и от бранша ще поискат да бъдат включени в списъка на приоритетните сектори, тъй като отговарят на условията. Черупковите не са подпомогнати и по обвързана подкрепа, нито при зимните пръскания, както и по извънредната мярка Covid 1. Секторът също пострада сериозно от пандемията, но не беше подпомогнат в нивата, както другите производители на овощни култури.

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Надвишеният лимит на насажденията стопира подкрепата

Черупковите плодове, и по-специално орехите, попаднаха в групата на чувствителните сектори през 2014 г. поради намаляване на площите. Това обяви при миналогодишната среща с бранша зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. 

Въведен е таван при орехите от 5251 ха по Схемата за обвързана подкрепа с цел запазването и подпомагането на чувствителните сектори. През 2016 г. обаче се наблюдава надхвърляне с 57,28%,  или с над 3000 хектара на площите. И тъй като е надвишен значително заявеният лимит от 5251 ха за тази култура, затова един от критериите за чувствителност на сектора отпадна. При орехите бе установен най-висок дял на обвързаната подкрепа, което доведе до изключването им. През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е увеличил до 18 130 ха.

Като цяло орехите, бадемите и лешниците у нас са над 250 хил. дка и са над 1/3 от всички площи с трайни насаждения, които през 2019 г. са 733 890 дка.

На същата среща стана ясно, че секторът е включен в обхвата на Подмярка COVID-2, от Програмата за развитие на селските райони, за покриване на разходите за противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства, и COVID-3 за преработватели. Подпомагане се получава по СЕПП, зелени директни плащания и преразпределителни плащания.

Голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен начин и получават съответното възнаграждение и по Мярка 11 от ПРСР.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?