Следвайте ни

Прогноза за реколта 2020: По-малко пшеница, по-скъпи зеленчуци, мляко и месо

До 10% са намалели площите с рапица и слънчоглед

viber icon

Ценови игри и несигурност на пазара на зърнени култури. Това са прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА. Негови експерти коментират, че от една страна, световната пандемия от коронавирус затруднява икономическия и търговския живот в глобален план, а от друга, все още не може да се направи ясна прогноза за предстоящата реколта в страната.  

Според първоначалните прогнози  максималното общо производство на пшеница за тази година ще е  5,6 млн. т, което е с около 2% под нивото от 2019 г. При ечемика количествата, които се очакват, могат да доближат 540 хил. т. Тези количества са близки до миналогодишните.

Общото максимално количество на добитата рапица за 2019/2020 г. се прогнозира на 400 хил. т, което е с 5% под нивото от миналата година. 

При пролетниците са засети около 480 хил. ха царевица. Добрите цени и възвръщаемост в сравнение със слънчогледа през последните 3 години правят тази култура все по-атрактивна. Площите със слънчоглед са се свили до 730 хил. ха (7300 дка). Тези площи са с 10% под средния размер на културата за последните 5 години.

По-високи изкупни цени на домати и краставици

По предварителни прогнози на САРА изкупните цени при доматите за настоящата 2020 г. са за увеличение, което при полските домати е 10% и 7% при оранжерийните. Средно за 2020 г. средните изкупните цени на полски домати се очаква да бъдат 0,66 лв./кг и 1,13 лв./кг при оранжерийните. 

По информация на НСИ средногодишните изкупни цени при полските краставиците през 2019 година са били 0,75 лв./кг, докато оранжерийните краставици са изкупувани на цени от 1,26 лв./кг.

Текущите прогнози за средните изкупни цени на краставиците през 2020 г. са да нараснат в сравнение с 2019 г. При полските краставици изкупната цена се очаква да е около 0,88 лв./кг (+16%), докато за оранжерийни краставици средногодишните изкупни цени ще бъдат около 1,45 лв./кг (+15% на годишна база).

Данните от НСИ при пипера за изкупните цени показват повишение с около 12% през 2019 г. в сравнение с предходната година и са 0,76 лв./кг. Очакванията на САРА за новата реколта са изкупните цените да останат на тези равнища. 

Очаква се увеличение на млечните продукти

Епидемиологичната обстановка в страната, ЕС и в голяма част от света засегна и работата на веригата на доставки на мляко и млечни суровини. Очаква се търсенето на млечни продукти да се увеличи, което ще доведе до по-високи цени в сравнение с обичайните за този период на годината. Очаква се цените на дребно на дълготрайните продукти (сирена, кашкавали) да се покачат, като степента на увеличение ще зависи от регулярността при вноса на млечни суровини (сухо мляко) и на готови продукти. При малотрайните продукти, които поддържат високо съотношение между крайни и изкупни цени, повишение не е толкова вероятно. Сериозен риск за пазара създава възможността за значимо намаление на туристите в България през пролетта и лятото, което основно ще се отрази на вноса. Основните рискове пред по-големите млекопроизводители са свързани с осигуряване на наетата работна сила, докато при по-малките, разчитащи на директна реализация на продукция, проблемите са свързани със затруднения пласмент. 

Пазарът в ЕС

Цената на сухото мляко в ЕС е с тенденция към намаление от началото на годината, но остава значително над нивата от предходната година. Причина е спадът в обема на износа от 29%, дължащ се основно на Китай (-26%) през януари. Според групата "Млечна промишленост" на Ирландия коронавирусът ще даде силно негативно влияние върху млечния сектор. Най-силният период при производството на мляко вероятно ще съвпадне с пика на епидемията, което е възможно да има опустошително въздействие върху кооперативната система за събиране на мляко. Опасенията са свързани със спиране дейността на преработватели и със заболяване на фермери.

Телешкото намалява и поскъпва 

Цената на едро на говеждото и телешкото месо продължи да се покачва през първите месеци на годината, като една от основните причини е намаленото производство в страната. През 2019 г. в промишлени условия са произведени 5,48 хил. тона говеждо и телешко месо, което е най-ниското равнище от 2016 г. насам и представлява спад с 1,74 хил. т на годишна база. Все още липсват окончателни данни за произведеното месо в стопанствата, но ако то се задържи около миналогодишното - 8,9-9,0 хил. т, се очертава намаление на общото производство с около 10%.

Средната цена на едро на говеждо и телешко месо през 2019 г. достигна най-високото си равнище за последните три години - 4221 лв./т кланично тегло. Увеличението спрямо 2018 г. е с 2% и с 4% спрямо 2017 г. Въпреки растящия брой на кравите с месодайно направление общото поголовие в говедовъдството намалява, което не предполага разширяване на производството през идните месеци и цените ще останат сравнително високи.

И свинското нагоре

Произведеното свинско месо в кланиците през изминалата година възлиза на 78,23 хил. т, което е понижение с 2,2% на годишна база. Намалението е съвсем минимално в сравнение с 2018 г. (под 3%), което показва възходящото развитие на сектора през последните 2-3 години, въпреки разпространението на африканска чума по свинете в страната. Средната годишна цена на едро на свинското месо през 2019 г. се покачи до 3667 лв./т кланично тегло. Увеличението е с 12,2% на годишна база и със 7,1% спрямо средното ниво за 2016-2018 г. Въздействие оказа основно ситуацията на международния пазар и възходящото движение на европейските цени.

Пилешкото стабилно

Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото месо 2946 лв./т кланично тегло, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години. Цените се задържаха стабилни под натиска на силното търсене в условията на поскъпване на свинското месо. Произведеното месо от птици в промишлени условия през 2019 г. е 114,3 хил. т и отбелязва лек спад спрямо равнището от 2018 г. - 114,9 хил. т. Намалява произведеното месо от патици - с 3,4 хил. т, докато производството на месо от бройлери се разширява (+2,1% на годишна база).

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чудесна прогноза

Чудесна прогноза

26.05.2020 | 17:41

За не богати хора.. то и без това е скъпо, трябва да готвиш всеки ден,, помия,, за да свързваш двата края...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?