Следвайте ни

Прогноза: Сушата може да съсипе царевицата

Най-зле са посевите в Южна и Североизточна България

viber icon

Агрометеорологичните условия през изминалия 7-дневен периода осигуряваха обичайно развитие на земеделските култури. Почвената влагозапасеност обаче остава слаба. Отчита се относително сухо и горещо време с прояви на типично летни температури.

Високите температури в края на юли, достигнали на места в южните райони до 38-39 градуса, и задълбочилото се засушаване се отразиха крайно неблагоприятно на късните полски култури, отглеждани при неполивни условия. В източните и в част от южните райони при голяма част от царевичните посеви се наблюдава преждевременно изсъхване на листата и прегаряне на растенията. Кочани почти не са образувани или са спарушени, което вещае слаба реколта.

Развитието на останалите земеделски култури ще протича при температури, близки до климатичните норми за август, а на много места в страната, с изключение на част от северозападните райони и Софийското поле, и при дефицит на почвена влага. Прогнозираните превалявания ще бъдат локални и на много места в полските райони - без особено стопанско значение.

В западните покрайнини се прогнозират валежи и подобрение на условията за развитието на по-късните хибриди царевица. През периода при ранните хибриди ще се наблюдава восъчна зрелост, а при средно ранните - млечна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони (агростанциите Любимец, Хасково, Сливен) ще протича фаза узряване. До средата на август приключва развитието си полският фасул.

В края на второто и началото на третото десетдневие в полските райони при слънчогледа ще преобладава техническа зрелост. През третото десетдневие средно късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава млечна зрелост, при соята - фаза узряване, при памука - начало на разпукване на плодните кутийки.

През седмицата растителнозащитните пръскания при по-късните сортове овошки срещу второто поколение плодови червеи трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня. Да се прилагат препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.

Агроклиматичните условия продължават да провокират развитие на групата на акарите и брашнестите мани по културите. От последните дни на десетдневката се подновиха условията и за късно развитие на групите на маните по зеленчуковите култури.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?