Следвайте ни

Прогноза: Последни срокове за сеитба на есенници

Втората седмица на ноември ще премине при постепенно понижаване на температурите

viber icon

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от температури, близки до климатичните норми. Валежи със стопанско значение между 10-20 l/m2 бяха регистрирани на места в Североизточна България и по Черноморието (Русе, Разград, Силистра, Варна, Шабла, Калиакра, Добрич, Бургас), които осигуриха необходимата влага за началното развитие на засетите пшеница, ечемик и зимна рапица.

Втората седмица на ноември ще премине при постепенно понижаване на температурите за Пловдив и областта. Сутрешните минимални стойности от 7 и 8 градуса във вторник и сряда ще паднат до 3 градуса през уикенда. Почти цялата седмица ще е облачно, дневните максимални температури също ще се понижават, като най-студено ще е в неделя - 10 градуса. Северният вятър обаче ще създава усещане за по-студено време.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица. През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще протичат фенофазите поникване, начало на листообразуване и фаза трети лист. На отделни места пшеницата ще встъпи и в начало на фаза братене. При рапицата ще се наблюдава листообразуване.

През повечето дни от периода валежи не се прогнозират и условията ще са подходящи за извършване на сезонните агротехнически мероприятия -довършване сеитбата на зимната пшеница, изораване на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. Есенните посеви трябва да се обследват за степента на заплевеляване, наличието и плътността на развитие на неприятели и при необходимост да се извърши растителнозащитно пръскане. При овощните видове след начало на масовия листопад се препоръчва третиране с 5% разтвор на карбамид срещу струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, гномониоза по кайсията. Периодът е подходящ за засаждане на овощни дръвчета.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай