Следвайте ни

Проф. Иван Киряков: Очакваме добра зърнена реколта 2021

viber icon

Тазгодишната зърнена реколта се очертава да е по-добра от миналата година. Оперативните данни на Министерството на земеделието към 20 май сочат увеличение на площите за реколтиране с почти всички основни есенни култури спрямо година по-рано, което е значително при ръжта и тритикалето - с около 26%, и по-слабо изразено при пшеницата и маслодайната рапица - съответно с 0,2 и 12,5 процента. Единствено площите за реколтиране със зимен ечемик са малко под миналогодишните - с 5,6%. Прогноза за добър урожай направи наскоро и проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. „В момента ситуацията при зърнено-житните култури е много по-добра в сравнение с миналата година. Сега имаме влага в почвата, макар че е хладно. През пролетта на 2020 г. сушата вече беше нанесла поражения, имаше и възвратни студове“, коментира агроученият.

Предварителните прогнози на Световният съвет по зърно за реколтата през 2021 година показват, че общото производство на зърнени култури в света може да достигне 2,2 млрд. т. Очаква се производството на пшеница да достигне 790 млн. т, след като през 2020/2021 г. прибраната пшеница се оценява на 774 млн. т. По предварителни прогнози за добивите на JRC-Mars за ЕС показват увеличение с 3,4% на годишна база.

На този етап се запазва ценовата тенденция за спад на цените на зърното в България и чужбина. В седмичния обзор на Софийската стокова борса за периода 25-28 май 2021 г. е посочено, че в подкръг „Зърно“ котировките през седмицата следват световните тенденции за хлебна пшеница. Цените са минимално надолу през последните седем дни: 370-390 лв./тон продава, при царевицата търсенето е на 380 лв./тон. Продавачите не котираха, а при маслодайния слънчоглед анонсите са без промяна - от 1000 до 1100 при купувачите и 1150 лв./тон при продавачите.

През последната седмица на месец май цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължават да са с посока надолу поради позитивните очаквания относно реколтата. Пшеницата в САЩ загуби нови 3 долара, до 281 щ.д./тон, тази във Франция слезе с 13 евро, до 233 евро/тон. Цената и в Украйна, и в Русия следва тенденцията с минус 2- 3 долара - до съответните 268 и 265 щ.д./тон. При  царевицата в САЩ има също продължаващо понижение с 4 долара, до 300 щ.д./тон, а в Украйна е без промяна - 281.00 щ.д./тон. Ечемикът във Франция вече е с котировки за нова реколта и цената се спусна стръмно с минус 22 евро, до 211 евро/тон.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?