Следвайте ни

Проекти за половин милиард залежават във фонд "Земеделие"

viber icon

Общо 2166 залежали проекта по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. на стойност близо 0,5 млрд. лв. (493 668 414 лв.) имало в Държавен фонд „Земеделие“, а забавянията били в порядъка на 20-30 месеца. Такава картина заварил преди месец при встъпването си в длъжност новият изпълнителен директор Борис Михайлов.

По публичните мерки общо забавените проекти са 177 на стойност 181 294 639,10 лв. По проектите на МИГ са забавени 523 проекта със заявена субсидия 39 567 000 лв. По частните мерки забавените проекти са 1466 на стойност 272 806 775,14 лв.

Борис Михайлов увери, че всички забавени проекти ще бъдат финализирани до края на годината. Създаден е график за преодоляване на изоставането. Предприети са и стъпки за вътрешна реорганизация и оптимизиране на работата. Направен е анализ на причините, довели до забавянето на проектите, и са елиминирани всички възможности оттук нататък изрядни инвестиции „да мухлясват“ с месеци - без да има движение по тях. Рязко е ускорена и работата по всички отворени процедури. Сформирани са и отговорни екипи, които са ангажирани с преодоляване на изоставянето.

Директорът на ДФЗ уточни, че за по-малко от месец са изплатени близо 50 млн. лв. на 215 бенефициента по ПРСР 2014-2020 г. Предприети са и мерки по отношение на подобряването на публичността и прозрачността в работата на дирекциите, отговарящи за селската програма в ДФ „Земеделие“, а на сайта на институцията е публикувано „Ръководство на бенефициента“. Документът е предназначен за кандидати с договорени проекти по Програмата и има за цел да ги улесни при изпълнение на техните инвестиции. В помощ на бенефициентите по ПРСР 2014-2020 са открити и четири „горещи“ телефонни линии.

Михайлов коментира и действащата схема за ало измами - българи с румънски телефонни номера се обаждали на стопаните и срещу определен процент обещавали по-бързо да им придвижат проектите. Подобна схема бе засечена в началото на тази година след сигнал на фермери от Пловдивско. Измамниците звънели на мобилните телефони на стопаните и се представяли за служители на фонда. Заблуждавали ги, че срещу 120 лв. ще им бъде възобновена регистрацията като земеделски производители, която им била служебно прекратена. По принцип регистрацията и пререгистрацията са безплатни.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дии

Дии

13.07.2021 | 11:24

Причините да бъдат уволнени и подведени под отговорност. Бенефициентите да пият една студена вода - за толкова време моделите са се сменили а цените са в небето. Сега ако не им е минал мерака ще правят анекси и пак ще чакат 2 месеца поне.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?